Koncert Ženskega zbora Vassil Arnaoudov Sofia Chamber Choir in Dekliškega zbora sv. Stanislava

26.11.2012 ob 19:00 Ljubljana Glasba, Zavod sv. Stanislava

V cerkvi sv. Stanislava v Zavodu sv. Stanislava bo v ponedeljek, 26. novembra 2012, ob 19.00, koncert Ženskega zbora Vassil Arnaoudov Sofia Chamber Choir in Dekliškega zbora sv. Stanislava.

Ženski zbor Vassil Arnaoudov Sofia Chamber Choir, ki ga vodi Theodora Pavlovitch, je eden od fenomenov sodobne bolgarske zborovske poustvarjalnosti. Zbor je gostoval po vsej Evropi in na Japonskem, je dvakratni finalist tekmovanja evropskih radijskih postaj Let the Peoples sing in zmagovalec številnih najimenitnejših mednarodnih tekmovanj. Njegov repertoar sega od glasbe iz obdobja renesanse do največjih mojstrov sodobne glasbe. Veliko pozornost namenja izvedbam skladb domačih bolgarskih skladateljev, ki velikokrat napišejo skladbe prav za ta zbor, ter bolgarski pravoslavni in ljudski glasbi.

Dekliški zbor sv. Stanislava je zbor, v katerem vsako leto prepeva od 40 do 45 deklet iz Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. V zboru gojijo pester repertoar: od klasičnih zborovskih del različnih umetnostnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi ter plesov. Ponaša se s prvimi izvedbami izvirnih skladb in priredb sodobnih slovenskih skladateljev Damijana Močnika, Ambroža Čopija in Tomaža Habeta. Med vsemi pétimi zbori Škofijske klasične gimnazije Dekliški zbor sv. Stanislava dosega najvidnejše rezultate. Je dobitnik številnih zlatih priznanj, prvih mest ter posebnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, gostoval je na uglednih festivalih. Največji uspeh je zmaga na evroradijskem tekmovanju Let the Peoples sing leta 2009 v Oslu, s čimer se je zbor uvrstil med najvidnejše vokalne sestave na svetu. Odmevno je jeseni 2011 gostoval v Manchestru, maja 2012 pa se je udeležil Mladinskega zborovskega festivala v Baslu, na katerem so nastopili najboljši evropski mladinski zbori.


Ženski zbor Vassil Arnaoudov Sofia Chamber Choir

Ženski zbor Vassil Arnaoudov Sofia Chamber choir je bil ustanovljen leta 1966 in bil leta 1991 poimenovan po njegovem dirigentu prof. Vassilu Arnaoudovu. Zbor je eden od najsvetlejših fenomenov v moderni bolgarski zborovski poustvarjalnosti. Je dobitnik številnih odličnih nagrad in priznanj, od katerih je prejel 18 prvih mest in 6 posebnih nagrad na številnih uveljavljenih mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Dvakrat je bil nominiran za Veliko nagrado na mednarodnem tekmovanju Let the Peoples sing. Prejel je tudi nagrado Zlata lira, ki je najvišje bolgarsko priznanje za glasbo. Zbor se je predstavil na turnejah v Avstriji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Grčiji, Španiji, na Poljskem, v Rusiji, na Slovaškem, v Turčiji, na Madžarskem, v Franciji, na Češkem in Japonskem. Redno snema in koncertira za nacionalni radio in tuje radijske in televizijske postaje. Posnetke je izdal pri založbah Harmonia Mundi, Pate Markoni, Melodia in Balkan-ton. Do sedaj je izdal sedem zgoščenk. Repertoar zbora sega od glasbe iz obdobja renesanse do največjih mojstrov sodobne glasbe. Veliko pozornost namenja izvedbam skladb domačih bolgarskih skladateljev, ki velikokrat napišejo skladbe prav za ta zbor.

Theodora Pavlovitch je profesorica zborovskega dirigiranja na Državni akademiji za glasbo v Sofiji. Od leta 1986 do 1991 je bila šef dirigent Komornega zbora Bolgarske državne televizije. Od leta 1991 vodi VA Sofia Chamber Choir izhajajoč iz tradicije predhodnika prof. Vassila Arnaoudova. Je članica žirij na številnih najimenitnejših mednarodnih zborovskih tekmovanjih, članica odbora Bolgarske zborovske zveze, svetovalka pri Evropskem zborovskem združenju Evropa Cantat. Zadnjih petnajst let vodi mojstrske tečaje dirigiranja in zborovodske delavnice na Japonskem, Kitajskem, v Hong Kongu, na Taiwanu, v Nemčiji, na Danskem, v Franciji, na Nizozemskem, v Španiji in Grčiji. V letih 2007 in 2008 je vodila Svetovni zbor mladih/World Youth Choir, od leta 2008 pa je podpredsednica Mednarodne zborovske organizacije/International Federation for Choral Music.