Koncert Ljerke Očić v koprski stolnici

1.10.2023 Koper Glasba, Koncert, Škofija Koper
Foto: orglekoper.si Foto: orglekoper.si

V Kopru bo 1. oktobra 2023 ob 20. uri koncert  hrvaške glasbene umetnice Ljerke Ocić. Izvajala bo dela Dugana, Mendelssona, Guilmanta, Rheinbergerja in Paoandopula.

Ljerka Ocić je ena najvidnejših hrvaških glasbenih umetnic. Nastopila je skoraj v vseh Evropskih državah, od ZDA do Južne Amerike, Avstralije in Azije, na znamenitih orglah kot solistka ali komorna glasbenica v okviru glasbenih sezon svetovnih metropol, od New Yorka do Moskve, od Tokia do Sydneyja, od Kuala Lumpurja do Santiaga de Chile, kjer je izvedla več kot 1300 koncertov.

V okviru tematskih koncertnih programov je predstavila celotno orgelsko delo F. Mendelssohna, C. Francka, J. Brahmsa in F. Dugana ter v dveh koncertnih sezonah (2013-2015) izvedla 20 koncertov v okviru projekta "Evropska orgelska glasba skozi obdobja in sloge od 16. do 21. stoletja«. Je umetniška vodja Rabskih glasbenih večerov, orgelskega festivala "Petar Nakić", vrste domačih koncertov "Iz salona Očić" ter akademskega orgelskega festivala "Anabasis". Izvaja mojstrske tečaje orgelske interpretacije doma in v tujini in je članica mednarodnih orgelskih žirij različnih mednarodnih orgelskih tekmovanj. 

Do sedaj je posnela 30 nosilcev zvoka za domače in tuje diskografske hiše. Je avtorica serije televizijskih in radijskih oddaj, posvečenih orgelski glasbi. Ukvarja se z novinarstvom in raziskovanjem hrvaške orgelske dediščine. Leta 2004 je objavila zbirko esejev »Orgelska umetnost« v izdaji »Matice Hrvatske«. Leta 2006 je izdala knjigo na temo novega metodičnega pristopa k poučevanju orgel "Orgle..energija duha". Avtorica je univerzitetnega učbenika z naslovom "Evropske orglarske šole od 16. do 19. stoletja" (2022). 

Pogosto je vabljena na evropske koncerte akademij (Ljubljana, Weimar, Mannheim, Trossingen, Verona) v okviru programa Erasmus. Od novembra 2014 do 2019 je opravljala funkcijo prodekanje za mednarodno in medinstitucionalno sodelovanje na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu.