Koncert zbora Slovenske filharmonije v Celju

21.4.2023 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Cerkvena glasba, Kultura
Zbog Slovenske filharmonije, pod vodstvom Gregorja Klančiča Zbog Slovenske filharmonije, pod vodstvom Gregorja Klančiča

Iz sklopa Glasba na hribu bo v petek, 21. aprila 2023, ob 19.00 v Domu sv. Jožef Celje (Plečnikova ulica 29) koncert zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom Gregorja Klančiča. Na orglah bo igral Rok Rakar.

Zbor Slovenske filharmonije
Začetek organiziranega zborovskega udejstvovanja na Slovenskem je mogoče poiskati v delovanju predhodnic Slovenske filharmonije. Tako vemo, da je lasten vokalni sestav imela že Filharmonična družba in z njim oblikovala koncerte od konca 18. stoletja naprej. V 19. stoletju, v času močnih narodnostnih teženj, je svoj zbor, katerega člani so z uspehom nastopali že tudi v tujini, ustanovila osrednja slovenska glasbena organizacija Glasbena matica. Po drugi svetovni vojni in razpustitvi Glasbene matice je zbor ponovno zaživel kot del Slovenske filharmonije. Leta 1976 se je profesionalna zborovska tradicija za nekaj časa prekinila, in sicer vse do leta 1991, ko je bil kot društvo posebnega družbenega pomena na novo ustanovljen poklicni sestav Slovenski komorni zbor, ki od leta 1998 deluje v okviru Slovenske filharmonije. Zbor je kar dve desetletji vodil Mirko Cuderman, od leta 2012 do danes pa so se kot umetniški vodje zvrstili Martina Batič, Borut Smrekar in Gregor Klančič. Poleg najvidnejših slovenskih dirigentov so ga vodili tudi številni ugledni mednarodni umetniki, kot so Eric Ericson, Tõnu Kaljuste, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Günther Theuring in Stephen Layton. Zbor v sklopu svojih abonmajskih ciklov pripravlja koncerte, na katerih izvaja a cappella in vokalno-instrumentalno glasbo, ter redno sodeluje pri izvedbi vokalno-instrumentalnih del z Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot edini poklicni koncertni vokalni sestav v Sloveniji se v veliki meri posveča ohranjanju domače glasbene dediščine. Od leta 2016 je Zbor Slovenske filharmonije član Evropskega združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO.

Zborovodja in organist Gregor Klančič je začel glasbeno izobraževanje na Glasbeni šoli Nova Gorica in na Orglarski šoli v Novi Gorici. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na Oddelku za glasbeno pedagogiko in cerkveno glasbo. Med leti 1999 in 2004 je vodil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, s katerim se je večkrat uspešno udeležil zborovskega tekmovanja v Mariboru ter posnel zgoščenko ob 50-letnici zbora. Vodil je več različnih zborov po Sloveniji. Je vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana in tudi ravnatelj in predavatelj na Orglarski šoli v Ljubljani. Kot organist nastopa po Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Franciji in Nemčiji. Nastopal je z Orkestrom Slovenske filharmonije, s številnimi vokalnimi solisti, instrumentalisti in zbori. Od leta 1993 do 2012 je bil član Slovenskega komornega zbora – sedaj Zbora Slovenske filharmonije, od 2004 do 2012 je opravljal delo asistenta zborovodje Zbora Slovenske filharmonije, s katerim je imel tudi več samostojnih koncertov. V letu 2018 je bil pomočnik direktorice Slovenske filharmonije za področje zbora in umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije, maja 2020 ponovno prevzema to funkcijo.