Koncert: Božič v sopranu in harfi

25.12.2016 ob 16:00 Celje Božič, Dom sv. Jožef, Cerkvena glasba, Kultura, Praznik

Dom sv. Jožef Celje vabi v nedeljo, 25. decembra 2016, ob 16. uri v cerkev sv. Jožefa Celje na božični koncert iz sklopa Glasba na hribu: Božič v sopranu in harfiNa božičnem koncertu iz sklopa Glasba na hribu, bomo prisluhnili sopranistki Andreji Zakonjšek Krt ob spremljavi Urške Križnik Zupan na harfi.

Vstop prost – prostovoljni prispevki – vabljeni!


Andreja Zakonjšek Krt (Celje), je po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti diplomirala tudi na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v SNG Maribor, kjer se je predstavila v številnih vodilnih opernih in operetnih vlogah. (Rosina, Adina, Micaela, Antonia, Princesa vrtoglavka, Liu, Zerlina, Pamina, Nova Mati prednica, Lauretta, Vesela vdova, Adela, Rosalinda..) Redno gostuje tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. (Metka, Suzana, Norina, Berenice, Micaela, Vesela vdova…).V sezoni 2015-2016 je prejela naziv prvakinje SNG Maribor. Je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom, bogato zvenečimi registri in prepričljiva interpretka različnih glasbenih zvrsti (od šansona, samospeva pa vse do opere in operete). Dejavna je tudi na koncertnem področju: večkrat je že sodelovala s Slovensko filharmonijo, Slovenskim komornim zborom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Mariborsko filharmonijo, Celjskim godalnim orkestrom, orkestrom Akord, orkestrom Hiše kulture Celje, pianistko Olgo Peceny, Natašo Valant, in drugimi. Je gostja številnih odrov in festivalov doma in v tujini, njen koncertni repertoar pa obsega dela od zgodnjega baroka do glasbe 20. stoletja. Leta 2004 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena prva zgoščenka z naslovom Slovenski in francoski samospevi. Tudi sicer veliko snema za arhiv Radia in televizije Slovenija. Nedavno je sodelovala na mednarodnem festivalu Svetovni glasbeni dnevi – Slovenija 2015, kot gostja ansambla MD7. Je dobitnica nagrade Sama Smerkolja za leto 2015, ki se podeljuje slovenskim opernim pevcem za umetniške dosežke.

Harfistka Urška Križnik Zupan je glasbeno pot začela s klavirjem. Harfa je prišla na vrsto kasneje. Najprej se je učila pri prof. Daliborju Bernatoviču na Glasbeni šoli v Velenju, kjer je končala tudi Srednjo šolo pri prof. Rudi Ravnik Kosi. Pri isti prof. je leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Udeležila se je mojstrskih tečajev, ki sta jih vodili prof. Patrizia Tassini in prof. Štefica Žužek. Nastopa solistično in v različnih komornih sestavih. Kot solistka je igrala z orkestrom Amadeus, Simfoničnim orkestrom Domžale – Kamnik, Orkestrom Akademije za glasbo in Celjskim godalnim orkestrom. Je harfistka v orkestru Slovenske filharmonije in poučuje harfo na glasbeni šoli v Ljubljani.