Klekljan oltarni prt za Lurd – od preproste ideje do svetovnega projekta

24.5.2012 ob 18:00 Stična Bolnik, Kultura, Marija
Klekljan oltarni prt za Lurd, detajl - Foto MKS Klekljan oltarni prt za Lurd, detajl - Foto MKS

V četrtek, 24. maja 2012, ob 18.00 bo v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični odprtje razstave Klekljan oltarni prt za Lurd – od preproste ideje do svetovnega projekta.

Na razstavi bo na ogled prt, pri katerem so pri klekljanju čipk – vsaka je kvadratne oblike velikosti 10 x 10 cm – sodelovalo več kot petsto klekljaric iz več kot stotih mest iz štirih svetovnih kontinentov. Izdelek visoke kulturne in simbolne vrednosti bo razstavljen v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični od 24. maja do 15. junija 2012, nato pa bo skupaj z bolniki od 23. do 29. junija 2012 potoval v Lurd. Romarji bodo v spremstvu bolniškega duhovnika Mira Šlibarja prt poklonili tamkajšnji župniji pri sveti maši, ki jo bodo darovali slovenski, italijanski in francoski škofje.

Italijanska organizacija U.N.I.T.A.L.S.I. že skoraj 100 let organizira romanja bolnikov in invalidov v Lurd. Romanju se vsako leto priključijo tudi slovenski romarji. Ljubljanske klekljarice so se na pobudo Tanje Oblak odločile, da pri tej pobudi simbolično sodelujejo, tako da izdelajo in na romanju poklonijo klekljan prt za kamniti oltar v lurški votlini.

Idejo je podprla Afrodita Hebar Kljun, predsednica Združenja slovenskih klekljaric, ki je k  ustvarjanju izdelka povabila slovenske klekljarice, vendar pa se je ideja hitro razširila tudi preko meja domovine in zavzela neslutene razsežnosti. Projekt je presegel vsa pričakovanja, saj je pri klekljanju čipk sodelovalo več kot petsto klekljaric. V izdelek, ki je tako postal tudi simbol povezovanja in sodelovanja med različnimi državami, narodi in verstvi, je bilo vloženih več kot pet tisoč ur dela (v ta čas ni vštetih več kot sto ur ročnega šivanja prta), ob tem pa je potrebno poudariti, da je v vzorcih, ki so različni, ogromno simbolike, med njimi pa je tudi veliko unikatnih. Skupaj s čipkami so prihajale tudi pretresljive izpovedi klekljaric iz tako oddaljenih dežel, kot so na primer Avstralija, Nova Zelandija, Japonska, Argentina in od drugod. Poleg klekljaric so pri projektu sodelovali še številni drugi, brez katerih bi končen izdelek ne bil tak, kot je.   

Besedilo je posredovala direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem mag. Nataša Polajnar Frelih.

Dodatne informacije dobite na sedežu Muzeja krščanstva na Slovenskem v Stični, tel. 01/787–78–63, GSM: 041/689–994, e-naslov: [email protected], na spletni strani: www.mks-sticna.si ali pri gospe Tanji Oblak GSM: 040/585–369.