Kardinal Parolin pri predsedniku Vlade RS dr. Miru Cerarju

Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je danes srečal s predsednikom Vlade RS dr. Mirom Cerarjem. V ospredju pogovorov je bila migrantska kriza, otvoritev nove apostolske nunciature v Ljubljani in niz odprtih vprašanj med Cerkvijo in državo.

Po izjavah sogovornikov Slovenija in Sveti sedež se strinjata, da je treba begunsko krizo reševati s humanitarnostjo in solidarnostjo, sta danes po pogovorih v Ljubljani poudarila premier Miro Cerar in vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Na novinarski konferenci sta bila tudi enotna, da je treba težave, kot je begunska kriza, reševati pri njihovem izvoru.

Premier Cerar je kardinalu Parolinu na današnjih pogovorih predstavil tudi svoj predlog za reševanje begunske krize, v katerem poudarja, da je treba nemudoma izpolniti zaveze, da je treba pomagati Grčiji, ob tem pa vzpostaviti še drugo linijo nadzora na makedonsko-grški meji, ki bi preprečeval nekontroliran val beguncev, zaradi katerega se gradijo meje znotraj EU.
Kardinal državni tajnik je priznal prizadevanja Slovenije, da bi humano in solidarno rešila problem migrantske krize, kar je po njegovih besedah prav to, pri čemer vztraja papež Frančišek. "S problemom migracij se je treba soočiti predvsem s humanitarnega in solidarnostnega vidika," je izpostavil. Ob tem je navedel papeževe izjave, da Evropa ima vrednote in možnosti za rešitev begunske krize. Po njegovem je pomembno tudi, da se skušamo lotiti vzrokov konfliktov in tudi vzrokov revščine, saj ljudje želijo živeti dostojanstveno življenje. Kardinal Parolin je dodal, da Sveti sedež pomaga pri prizadevanjih za izgradnjo pravičnejšega sveta. "Pri tem so tri prioritete: gradnja mostov med različnimi akterji, zmanjševanje revščine in gradnja miru. Treba je poudariti tudi skupen in solidaren pristop," je dejal vatikanski državni tajnik.

Premier Cerar je izrazil zadovoljstvo, da je do pomembnega obiska iz Vatikana prišlo zdaj, ko bodo v Ljubljani "po predolgem času" slovesno odprli stalne prostore apostolske nunciature. Po besedah kardinala Parolina je odprtje nunciature "simbol, da želimo nadaljevati pot dobrih odnosov in jih še okrepiti".

Sogovornika sta v današnjih pogovorih izpostavila tudi pomen rednega dialoga med državo in Cerkvijo. "Dialog je nujen in naša vlada si je zadala za nalogo, da ga okrepi," je poudaril Cerar. Dodal je, da bodo dialog nadaljevali v okviru delovnih skupin, ki bodo ugotovile, kaj je še treba urediti. Med odprtimi vprašanji je omenil verouk v šolah, vprašanje davkov, vračanje gozdov Cerkvi in duhovno oskrbo.

"Cerkev išče rešitev za te težave, da bi lahko bolje služila ljudem v tej državi," pa je izpostavil vatikanski državni tajnik. "Bolj kot država in Cerkev skušata sodelovati, bolj bo to koristilo ljudem, tudi najranljivejšim," je pojasnil.

 

Besedilo je povzeto po www.sta.si.