Kardinal Parolin: Nesprejemljivo je bombardiranje otroške bolnice v Ukrajini

10.3.2022 Sveti sedež Mir, Evropa
Kard. Pietro Parolin - Foto: Vatican News Kard. Pietro Parolin - Foto: Vatican News

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v odgovoru na vprašanja novinarjev po nekem simpoziju v Rimu v sredo, 10. marca 2022, izrazil svojo zgroženost zaradi bombardiranja bolnišnice v Ukrajini. Kardinal je še zatrdil, da je Sveti sedež pripravljen biti mediator v sporu, če bi to želeli.

Nesprejemljivo je bombardiranje otroške bolnišnice. Nobenega vzroka ni za to. To je zatrdil kardinal Pietro Parolin po nekem simpoziju v Rimu in tako izrazil svojo zaskrbljenost nad vsestransko vojno. Izjava državnega tajnika je sledila ruskemu letalskemu napadu, med katerim je bila po besedah vodje regionalne vojaške uprave v Mariupolu uničena bolnišnica, v kateri sta porodniški in otroški oddelek. Govori se o masakru med otroki in porodnicami.

Kardinal je še dejal, da je prostor za pogajanja omejen, a upa, da bo mogoče doseči pogajalsko stališče. Parolin je glede telefonskega pogovora, ki ga je imel predvčerajšnjim z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, dejal, da pogovor ne daje nobenih zagotovil. Še zlasti glede humanitarnih koridorjev ni bilo nobenih zagotovil.

Sveti sedež je pripravljen na mediacijo
Državni tajnik je ponovil, da je Sveti sedež izrazil pripravljenost za ukrepanje na diplomatski ravni za iskanje rešitev, s katerimi bi bilo mogoče končati vojno. Sveti sedež je zahteval, da se ustavi spopad in se začne s pogajanji. Pri tem je pripravljen biti mediator, če se bo zdelo, da je pri tem v pomoč, a mora biti zaprošen. Navzočnost dveh kardinalov v Ukrajini, papeškega elemozinerja Konrada Krajewskega, in prefekta ad interim Dikasterija za celostni človeški razvoj Michaela Czernya, je znamenje, kot je nadalje rekel Parolin, da papež hoče poleg svojega prispevka na diplomatskem in duhovnem nivoju, dati še prispevek na nivoju humanitarne pomoči. Ob koncu izjave za novinarje je kardinal Parolin glede besed ruskega patriarha Kirila dejal, da patriarhove trditve ne spodbujajo in ne pospešujejo razumevanja, temveč še bolj dražijo duhove v smeri eskalacije, ki prav gotovo ne bo rešila krize na miren način.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija