Kard. Tagle: Sveta vrata se zaprejo, a Jezusovo srce se nikoli ne zapre

Izšlo je avtobiografsko delo kardinala Luisa Antonia Tagleja z naslovom Naučil sem se od zadnjih. Moje življenje, moje upanje. Filipinski kardinal, sicer predsednik Caritas Internationalis, je za Radio Vatikan povedal, kaj se je naučil od ubogih in katere sadove svetega leta Usmiljenja lahko obiramo.

Kaj se lahko naučimo od ubogih?

»To je zame dar, dar je, da to odkrijem po mnogih letih kot študent, kot duhovnik, kot škof in kot kardinal. Nisem se učil samo iz knjig, od pisateljev, ne samo iz izkušenj, ampak od zadnjih. Predvsem v okolju vere, ki nima razloga za verovanje,« je razlagal kardinal Tagle. Upanje in moč vztrajnosti, dvom in obup, velikodušnost, ljubezen, misliti na druge tudi takrat, ko sem v stiski – vse to so po kardinalovih besedah lekcije človeškega in krščanskega življenje. In to se je naučil od zadnjih.

Sadovi leta Usmiljenja

Na vprašanje, kateri sadovi bodo počasi rasli, potem ko se bo jubilej Usmiljenja zaključil, je kardinal Tagle takole odgovoril: »Sveta vrata se zaprejo. A Gospodovo srce se nikoli ne zapre.« Milost leta Usmiljenja je zanj »videti vedno odprto Jezusovo srce«. Jezusovo srce je pot, ki vodi v srečanje z ubogimi, a tudi ubogi so poti, ki vodijo k Jezusu. To je duhovnost, ki pa ni zapisana duhovnost, izražena samo z neko pobožnostjo, ampak je duhovnost, ki se izkuša v vsakodnevnem življenju, v odprtimi očmi vere. »Z Jezusom hodimo proti ubogim in z ubogimi hodimo proti Jezusu. Zame je to rezultat, ki smo si ga želeli v letu Usmiljenja,« je pripomnil.

Na trpljenje moramo ustrezno odgovoriti

Kardinal Tagle je kot predsednik Caritas Internationalis pogosto na poti, kjer se srečuje z osebami v stiski. Kot je zatrdil, je od begunskih taborišč v Grčiji do zaprtih ilegalnih imigrantov v Libanonu, od žrtev potresa na Japonskem in potem tudi v italijanskem mestecu Norcia videl iste stvari: trpljenje ima vsepovsod isti obraz. Vendar pa na različnih krajih obstajajo edinstveni obrazi. »Trpljenje obstaja in nanj moramo ustrezno odgovoriti,« je poudaril in dodal: »Zame je videti znamenja upanja poslanstvo.«

Vir: Radio Vatikan.