Kard. Parolin: Sveti sedež vztrajno zagovarja zaščito verske svobode

Vatikanski državni tajnik kard. Pietro Parolin Vatikanski državni tajnik kard. Pietro Parolin

Na papeški univerzi Svetega križa je včeraj, 25. junija 2018, potekal simpozij o verski svobodi z naslovom Braniti mednarodno versko svobodo: partnerstvo in delovanje. Med govorniki je bil tudi vatikanski državni tajnik kard. Pietro Parolin.

»Sredi mnogih situacij, ki nasprotujejo verski svobodi in svobodi vesti, katoliška Cerkev spodbuja vse ljudi dobre volje, naj še naprej vlagajo v ozaveščanje, da bi pripadniki različnih verskih skupnosti lahko v polnosti uživali versko svobodo ter svobodno in javno izpovedovali svojo vero na vseh koncih sveta,« je zatrdil kard. Parolin. Za bi dosegli ta cilj, vlade, verski voditelji, mednarodne organizacije in člani civilne družbe morajo sodelovati v tesnem partnerstvu ter prav tako sodelovati z mednarodno skupnostjo. Na ta način bi bilo mogoče izvajati dejavnosti in pobude, ki bi poudarjale, da pospeševanje in zaščita verske svobode nista neka prednost za eno ali drugo versko skupino, ampak priznanje enakega dostojanstva vsake človeške osebe.

Parolin je med drugim omenil situacijo jezidov in pripadnike skupnosti Rohinga ter zatrdil, da Sveti sedež neutrudno obsoja takšne vrste situacij in poziva k priznanju, zaščiti in spoštovanju; ne samo v prid kristjanov, ampak v prid vseh verskih in etničnih skupin, ki trpijo zaradi diskriminacije in preganjanj. Sveti sedež istočasno poziva k dialogu in spravi, da bi se zacelile vse rane. »Ko pridemo skupaj, da bi gradili edinost, gojili složnost in razvijali posredniški pristop, bi morali vlade, verski voditelji, civilna družba in mednarodne organizacije jasno poudariti, da nobeno nasilje v imenu vere ni sprejemljivo,« je poudaril kard. Parolin.

Med drugim je še opozoril na razmere ne Bližnjem vzhodu, kjer skrajne ideologije še vedno grozijo, da bodo izkoreninile kristjane in druge manjšine. Bližnji vzhod brez kristjanov ali pa z malo kristjani namreč več ne bi bil Bližnji vzhod, saj so kristjani neločljivi del identitete tega območja.

 

Vir: Vatican News