Jezuit Robert Dolinar prejel nagrado ameriškega inštituta Forum o Religiji

5.4.2013 Cerkev na Slovenskem Kultura, Umetnost
Robert Dolinar Robert Dolinar

 

Jezuit p. Robert Dolinar je za načrt in realizacijo Kapele našega Gospoda v Ignacijevem domu duhovnosti v Ljubljani prejel prestižno mednarodno nagrado Program za sakralno umetnost in arhitekturo, ki jo podeljujeta revija Vera in Oblika (Faith & Form magazine) ter Ameriški inštitut za medversko arhitekturo Forum o Religiji (American Institute of Architecture’s Interfaith Forum on Religion, Art and Architecture – IFRAA). Delo je bilo nagrajeno v kategoriji Verske umetnosti – Obredni objekti.

Kapela našega Gospoda je del hiše duhovnih vaj, ki jo je zgradil arhitekt Jože Plečnik leta 1925. Med obnovo stavbe leta 2010 so se jezuiti odločili, da eno sobo namenijo za meditacijo in molitev. Arhitekt Dolinar je razmišljal o vrednotah tišine in vpletel leta dialoga z naročniki in raziskavo o njihovem načinu življenja, s študijo o krščanski tradiciji in katoliški ikonografiji, simboličnim in arhetipskim jezikom, fenomenološko naravo tišine. Obstoječe stene izražajo in razkrivajo zgodovino izvirne stavbe, njihovo identiteto in notranji značaj. Arhitekt je pri delu upošteval igro svetlobe v vsej njeni raznolikosti na površinah in v prostoru.

Izbrani materiali so pogosto surovi, a skromni, navadno iz življenja domačinov, redko uporabljeni za arhitektovo projektiranje. Smreka, apnenec, gramoz, omet, gaza in zrna pšenice so elementi, ki predstavljajo krhkost človeškega obstoja in izziv za človeški ponos. Skupaj z recikliranimi deli živo simbolizirajo kamen, ki so ga zidarji zavrgli in je postal temeljni kamen (prim. Ps 118,22). Ročno oblikovanje je dovolilo arhitekturo varovati s kiparstvom in obratno. Kapela je oblikovana s kombinacijo treh osnovnih elementov katoliškega svetega prostora: pot, križ in evharistija. Skupaj s kropilnikom, oltarjem in ambonom določajo liturgični prostor, ki kljub preprostemu videzu, predstavlja vizualni esej krščanske simbolike.

Robert Dolinar se je pridružil Družbi Jezusovi kot arhitekt. Kot jezuit je študiral filozofijo v Padovi in teologijo v Londonu. V času življenja pri jezuitih je zgradil več sakralnih prostorov, nekaj kapel in medverski molitveni prostor. Kapela Našega Gospoda v Ignacijevem domu duhovnosti je bila že dvakrat nagrajena v Sloveniji. Najprej z nagrado BIG kot interier leta 2011 in nominacijo za Plečnikovo nagrado, osrednjo nacionalno arhitekturno nagrado 2012. Na F & F 2012 pa je bil projekt dobitnik tretjega priznanja. Trenutno arhitekt Dolinar dela na več arhitekturnih in kiparskih projektih. Dviga in vodi ga pojav tišine, svetosti in doma.

Nagrada Program za sakralno umetnost in arhitekturo je bila ustanovljena leta 1978 in jo podeljujejo za najboljše načrte in oblikovanja bogoslužnih ali verskih prostorov.

 

Povzeto po besedilu p. Damjana Rističa DJ.