Izvoljena nova predsednica Gibanja fokolarov

12.9.2014 Rim, Italija Gibanje, Laik
Maria Voce Maria Voce

 

Generalna skupščina Gibanja fokolarov je v petek popoldne izvolila Mario Voce za predsednico Gibanja. Do izvolitve je prišlo v četrtem krogu. Kardinal Rylko, predsednik Papeškega sveta za laike, je v pismu, v katerem jo je potrdil s strani Svetega sedeža, zapisal, da je »vesel, ker ji lahko potrdi imenovanje za ta mandat drugič zapored« in vošči »posebno pomoč Svetega Duha« ter zaupa njeno službo »Marijini materinski skrbi«.

Volitve so izvedli sredi skupščine, ki poteka od 1. do 28. septembra v Centru mariapoli v Castelgandolfu blizu Rima. Na njej je zbranih 494 delegatov s petih celin, ki predstavljajo razne veje Gibanja, tajništva za dialoge, aktivnosti in dela, ki jih animira.

Ob sprejemu mandata je Maria Voce povedala: »Tako zelo sem prepričana, da na tej skupščini deluje Sveti Duh, da mu ne morem reči 'ne'. Zadovoljna sem, prepričana, da nam bo še naprej pomagal na tej poti, na katero smo stopili skupaj in jo bomo skupaj nadaljevali, nihče ni izključen. Sprejmem!«

Kot je zapisano v statutih, je predsednica Gibanja “znamenje edinosti” vsega Gibanja in ga tudi predstavlja. Ker se zaveda, da je temelj Gibanja “Jezusova navzočnost med brati, zedinjenimi v njegovem imenu”, ga vodi “v edinosti s sopredsednikom”, s katerim pregleda najbolj pomembne odločitve. Po statutu mora predsedovati Gibanju fokolarov ženska. Mandat traja šest let in je lahko samo še enkrat zaporedoma izvoljena.

Maria Voce se je rodila v Aiello Calabro, Cosenza (Italija) 16. julija 1937 in je postala prva predsednica, izvoljena po smrti Chiare Lubich. Gibanje fokolarov je spoznala leta 1959. Diplomirala je iz pravosodja, kasneje je končala študij teologije in cerkvenega prava. Od leta 1978 do 1988 je bila odgovorna za Gibanje v Turčiji, imela je tesne stike s pravoslavnim patriarhom v Carigradu, z odgovornimi za druge krščanske Cerkva in z muslimanskim svetom. Bila je ob Chiari Lubich, ko je ta posodabljala generalne statute. Je svetovalka pri Papeškem svetu za laike in pri Papeškem svetu za pospeševanje nove evangelizacije.

Dela skupščine se nadaljujejo z volitvami sopredsednika. Zatem bodo volili vrhovne svetovalke in svetovalce.

Z velikim veseljem pa pričakujejo sprejem pri papežu Frančišku, ki bo 26. septembra ob 12h v Vatikanu.