Izjemen uspeh dijaka Škofijske klasične gimnazije Tima Prezlja na Evropskem srečanju mladih raziskovalcev v Bratislavi

5.10.2012 Ljubljana Nagrada, Zavod sv. Stanislava
Tim Prezelj Tim Prezelj

Tim Prezelj je v šolskem letu 2010/2011 pripravljal raziskovalno nalogo s področja biologije na Kemijskem inštitutu pod mentorstvom univ. dipl. mikrobiologije Alje Oblak in profesorice biologije na Škofijski klasični gimnaziji Ane Bavec. Naslov naloge je bil Priprava himernega proteina tirozinaza – TLR4 kot potencialnega cepiva proti melanomu.

Z nalogo je na regijskem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije Tim Prezelj dosegel udeležbo na državnem tekmovanju v Murski Soboti, kjer je osvojil prvo mesto na področju biologije in zlato priznanje. Kasneje je bil zaradi izjemnosti svojega raziskovalnega dela, ki daleč presega gimnazijsko raven, povabljen na Evropsko srečanje mladih raziskovalcev European Union Contest For Young Scientists 2012 – EUCYS, ki je potekalo od 21. do 26. septembra 2012 v Bratislavi na Slovaškem.

V tednu dni so najboljši mladi raziskovalci Evrope in drugih celin predstavili svoje raziskovalno delo tako strokovni režiji, ki je prihajala iz celotne Evrope in različnih raziskovalnih inštitucij, kot tudi laični publiki. Poleg predstavitev je bilo v program vključeno tudi druženje in navezovanje stikov z vrstniki s podobnimi interesi z vsega sveta. Na EUCYS so bile za najboljše raziskovalne projekte predvidene tudi posebne nagrade. Izbor za nagrade je potekal po principu pogovorov s strokovno žirijo v angleškem jeziku, ki je v več krogih izbirala najboljše raziskovalne projekte.

Tim Prezelj je v tem izboru prejel prestižno nagrado in sicer enotedenski seminar na EMBL v Heidelbergu v Nemčiji, ki je ena izmed vodilnih raziskovalnih ustanov na področju molekularne biologije in biokemije na svetu. Mlademu raziskovalcu za izjemen uspeh v Zavodu sv. Stanislava iskreno čestitajo.


Poročilo je pripravila Ana Bavec, dodatne informacije pa dobite pri pomočnici direktorja Zavoda sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar na Štuli 23 v Šentvidu nad Ljubljano, tel. 01/582–21–51, e-naslov: [email protected].