Izjava za javnost ob sklepu akcije 40 dni brez alkohola

29.3.2016 Akcija, Karitas

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola se je začela 10. februarja 2016  in zaključila v soboto 26. marca 2016. Letošnjih 40 dni je potekalo pod geslom »Vsak dan je nov začetek!«. Organizatorji smo v 40 dneh spodbujali k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cesti in pri zdravju.

V akcijo se je letos vključil še večji krog sodelujočih organizacij in tudi številnih posameznikov. Poleg Slovenske karitas, Javne agencije RS za varnost prometa – sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (VEN), Zavoda Med.Over.Net, Zavod Varna pot, Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društva Žarek upanja in Zavoda Vse bo v redu, se je pridružila tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, ki je sporočilo akcije razširila med svoje člane. Pri predstavitvi akcije je sodelovalo tudi društvo AL-ANON, za samopomoč družin alkoholikov.

Sporočilo akcije je z brezplačnim oglaševanjem in uredniškimi prispevki podprlo 21 radijskih postaj, 15 televizijskih postaj, 12 časopisnih hiš in večjih spletnih portalov. Tako se je spodbuda k solidarnosti lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Nekaj vtisov in osebnih zgodb so udeleženci akcije delili z drugimi:

“Po sreči sem odnesla brez posledic, ko se je vame zaletel na avtocesti popolnoma pijani voznik, samo upam, da se je česa naučil. Sama ne pijem, ker želim sebe in svoja dejanja imeti pod nadzorom in ne želim, da bi morala kdaj kaj obžalovati…” Jasmina

“Bilo je šele nekaj let nazaj, ko je bil moj življenjski sopotnik odvisen od alkohola. Česa takšnega nisem še nikoli prej doživela, trpljenja ki ga je povzročal sebi in meni, nikoli ne bom pozabila. Sedaj mineva četrto leto, odkar je popolnoma opustil alkohol. Akcijo podpiram, saj vem koliko trpljenja povzroča alkohol. Sem v mislih z vsemi ljudmi, ki imajo težave in jim iz srca želim, da bodo tudi oni stopili ven iz začaranega kroga in imeli moč, da stopijo na novo, boljšo življenjsko pot.« Petra

“Če bi vedeli, koliko hudega starši s pretiranim pitjem alkohola naredijo svojim otrokom – ga odgovorni starši ne bi niti pogledali!!! Pijan se zvrneš, trezen pa v pravo smer obrneš.” Iva

Veseli smo tudi odziva znanih Slovencev, ki so svoje izjave podali tudi v krajših video posnetki (objavljeno na brezalkohola.si in priloženo prilogi). Posnetki so nastali ob podpori in s pomočjo podjetja Avtocommerce in blagovne znamke Mercedes-Benz.                 
Med ambasadorji  akcije je tudi radijski voditelj Miha Deželak, ki je takole opisal svojo izkušnjo sodelovanja v akciji: »Ponosen sem, da so me izbrali za ambasadorja akcije in sem se obljube o alkoholnem postu držal stoodstotno, torej nisem popil, niti kapljice alkohola. V izzivu sem užival, z njim nisem imel težav. Najbolj mi je bilo všeč, ker so me podprli moji domači in je bila moja družina v celoti ponosna name! Odzivi so bili zabavni in pričakovani. Alkohol je tako zakoreninjen v naši družbi, da izpadeš čudak, če se mu odrečeš, kar je v bistvu narobe. Ko sem bil na smučanju v tujini z osnovno šolo Janka Kersnika iz Brda pri Lukovici in sem moral vsakemu tujemu učitelju posebej v angleščini razlagati, za kakšno akcijo gre. Potem so nekateri rekli, tukaj si daleč od oči Slovenije, z lahkoto nazdraviš z nami, a seveda tega nisem storil, ker bi v bistvu preslepil samega sebe.«

V sklopu akcije smo organizatorji nagovorili preko 120.000 oseb z zgibankami, ki so bile poslane po župnijah, centrih za socialno delo in zdravstvenih domovih ter lokalnih enotah Zveze društev upokojencev in Agencije za varnost v prometu. Organizirano je bilo nekaj dogodkov, med njimi je Slovenska karitas organizirala romanje na Brezje in na Sveto Goro, katerega se je ob spremljajočih dogodkih udeležilo preko 800 oseb, svojcev alkoholikov, zdravljenih alkoholikov in tistih, ki jim ni vseeno. Zavod Vse bo v redu, katerega ustanoviteljica je Zavarovalnica Triglav, je poleg povabila vsem zaposlenim v Zavarovalnici Triglav, da podprejo akcijo, udeležencem Planice omogočil preventivno brezplačno uporabo alkotesta in jih povabil, da se kot podporniki akcije pridružijo tudi s podpisom. Spletna anketa, ki je potekala na portalu Med.Over.Net v prvih desetih dneh akcije, je pokazala, da se je 42% vprašanih pridružilo akciji (skupaj sodelovalo 642 anketirancev). Spletno stran www.brezalkohola.si in forum Alkohol je v času trajanja akcije obiskalo 7.700 oseb. Na družabnih omrežjih pa je akcija delilo med svoje prijatelje preko deset tisoč oseb. Ob zaključku akcije se Javna agencija za varnost prometa tudi z radijskim oglasom zahvaljuje vsem sodelujočim v akciji, ter opozarja, da alkohol v prometu predstavlja veliko tveganje za najhujše posledice prometnih nesreč. 

Prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo prekomerno uživanje alkohola povzroča v naših družinah, v prometu in pri zdravju, se ne končajo z zaključkom ene akcije, ampak so priložnost, da trajno kot družba in posamezniki spremenimo svoje navade v odnosu do alkohola. Zato ob zaključku akcije organizatorji vse pozivamo k zmernosti tudi preko celega leta in popolnoma brez alkohola v prometu. Vsak dan je lahko nov začetek!


Kontaktne osebe organizatorjev:

Slovenska karitas, Andreja Urh, tel. 01/300–59–60, e-naslov: [email protected]
Javna agencija RS za varnost prometa, Mateja Markl, tel. 01/400–89–61, e-naslov: [email protected]
Zavod Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]