Izjava škofa Glavana ob napovednem odstopu papeža Benedikta XVI.

12.2.2013 Novo mesto Papež Benedikt XVI.
Škof Andrej Glavan Škof Andrej Glavan

»Z velikim presenečenjem sem sprejel novico o odstopu svetega očeta papeža Benedikta XVI. Njegovo dejanje je po dolgih stoletjih neka novost. Najbrž smo žalostni vsi, ki smo ga v življenju večkrat srečali. Hkrati pa je njegovo dejanje odpovedi službi vrhovnega pastirja Cerkve vredno vsakega spoštovanja in občudovanja.

Za Cerkev na Slovenskem in za zgodovino naše škofije bo ostal zapisan kot papež ustanovitelj treh novih slovenskih škofij, med njimi tudi novomeške, in kot tisti, ki je imenoval prvega novomeškega škofa. V času njegovega pontifikata so bili za blažene razglašeni mučenec Alojzij Grozde in Drinske mučenke, med katerimi sta tudi dve Slovenki, s. Antonija in s. Krizina.

30. januarja letos sem imel priložnost in milost, da sem se skupaj s skupino kardinalov in škofov prijateljev Marijinega dela udeležil splošne sredine avdience. Po njej nam je papež naklonil posebno pozornost in se z nami skupinsko fotografiral ter osebno pozdravil. Niti v sanjah si ne bi mogel predstavljati, da bo prisrčen stisk roke že tudi slovo od tega velikega moža vere, izredne inteligence in očeta z velikim srcem. Bogu smo lahko neizmerno hvaležni, da smo ga imeli na čelu Cerkve skoraj osem let, kot vrednega naslednika apostola Petra in Kristusovega namestnika na zemlji. Molimo za pravega in vrednega papeževega naslednika po Jezusovem srcu.«


msgr. Andrej Glavan
novomeški škof