Izjava predsednika SŠK ob smrti akademika dr. Jožeta Trontlja

11.12.2013 Ljubljana SŠK, Znanost
Predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan Predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan

Z žalostjo sem prejel novico o smrti akademika prof. dr. Jožeta Trontlja, predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V svojem imenu in imenu članov Slovenske škofovske konference izražam svojcem globoko sožalje ter zagotavljam molitveno bližino.

Dr. Trontelj se je s svojim znanstvenim in raziskovalnim delom na medicinskem področju zavzemal za napredek in razvoj medicine, ki bi omogočala ljudem boljše življenje. Kot zvest delavec na področju medicinske etike in bioetike je postavil visoke standarde v tej panogi ter tako prispeval svoj glas k širjenju zavesti o človekovem dostojanstvu. Njegove besede so vedno odsevale umirjenost razuma in globino njegove osebnosti. Zastavil je svoj ugled za vrednoto, ki se zdi naši družbi tuja, a bi morala biti njeno središče – svetost človekovega življenja.

Njegovi pisani in izgovorjeni besedi je pozornost namenjala tako domača kot tuja javnost, saj se je v še tako občutljivi temi vedno jasno opredeljeval. Številne nagrade in priznanja ki jih je prejel, pa so izraz hvaležnosti za njegovo strokovnost in zavzeto delo.

Slovenski škofje ga bomo ohranili v lepem spominu, njegovo dušo pa v molitvi izročamo Gospodarju življenja, da mu bo bogat plačnik.


 

msgr. Andrej Glavan
predsednik SŠK