Izjava Katoliške mladine ob novembrski javni molitvi rožnega venca

10.11.2023 Ljubljana Molitev
Foto: Katoliška mladina Foto: Katoliška mladina

Katoliška mladina v petek, 10. novembra 2023, ob 6.30 zjutraj drugič organizira javno molitev rožnega venca na Kongresnem trgu.

V petek, 10. 11., ob 6.30, Katoliška mladina ponovno organizira pobožnost javne molitve rožnega venca na Kongresnem trgu. Tokrat bo dvema stalnima namenoma (za domovino in vero slovenske mladine) pridana prošnja za verne rajne, ki se jih meseca novembra še posebej spominjamo in zanje molimo. Sv. Janez M. Vianney glede molitve za duše v vicah pravi: »Veliko moramo moliti za duše vernih rajnih, saj mora biti človek popolnoma čist, da lahko vstopi v nebesa.« Z molitvijo jih lahko tako otmemo časnih kazni in jim pomagamo, da prej pridejo v nebesa.

Ko smo prejšnjič organizirali javno pobožnost, je bil eden glavnih očitkov ta, da molimo na javnem mestu. Moliti bi morali, po besedah nekaterih, zgolj po cerkvah ter domovih. A, kot pravi sveti Ludvik M. Montfortski: »Javna molitev je mnogo močnejša od zasebne, da pomiri Božjo jezo in prikliče Njegovo usmiljenje, in sveta mati Cerkev, ki jo vodi Sveti duh, je vedno podpirala javno molitev v časih javne tragedije in trpljenja.« Z molitvijo blagoslavljamo javni prostor, ki je tega blagoslova še kako potreben. Blagoslov kličemo na vse Slovence iz ljubezni, ki nam jo zapoveduje Kristus.

Naš glavni cilj je, da vsi spoznajo Kristusa, da se čim več duš reši. Kako naj oznanimo Kristusa javnosti, če bomo delovali zgolj v prostorih in med ljudmi, ki Kristusa že poznajo? S svojo javno molitvijo nočemo biti strankarski in se uvrščati v sedanji politični prostor. Nismo namreč ne levi, ne desni, temveč Kristusovi. Tudi apostoli in svetniki, kot so sv. Frančišek Asiški, so molili in oznanjali Kristusa na trgih, tržnicah in ostalih javnih mestih. Preko njih in ostalih svetnikov so se ljudstva spreobrnila in verovala. Upamo, da tako tudi s to pobožnostjo pridobimo vsaj eno dušo za Božje kraljestvo.

Katoliška mladina