Izbrane teme prihodnjih svetovnih dni mladih. V ospredju bo Marija

22.11.2016 Katoliška Cerkev Mednarodni dan, Mladina, Svetovni dan
Slovenci na svetovnem dnevu mladih v Sydneyju leta 2008 - Foto SKAM Slovenci na svetovnem dnevu mladih v Sydneyju leta 2008 - Foto SKAM

Naslednji svetovni dnevi mladih bodo imeli marijanski poudarek. Vatikanski dikasterij za laike, družino in življenje je danes sporočil teme za naslednja tri srečanja mladih. Vzete so iz prvega poglavja Lukovega evangelija. Izbrana tema za prihodnje leto je stavek iz Marijine hvalnice: Velike reči mi je storil Mogočni (Lk 1,49). Leta 2018 bodo vodilna nit angelove besede, namenjene Mariji med oznanjenjem: Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu (Lk 1,30). 43. svetovni dan mladih leta 2019, ki bo potekal v Panami, pa bo: Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi! (Lk 1,38).

Teme je izbral papež Frančišek za naslednja tri leta svetovnih srečanj mladih, ki bodo dosegla svoj vrh z mednarodnim obhajanjem dogodka leta 2019 v Panami. Kot beremo v sporočilu  dikasterija, duhovna pot, ki jo je nakazal sveti oče, sledi premišljevanju o blagrih, ki so bili v središču zadnjih treh svetovnih dni mladih, od leta 2014 do 2016. Marija je tista, ki jo bodo »blagrovali vsi rodovi« (prim. Lk 1,48). Papež Frančišek je v enem od svojih govorov na letošnjem srečanju v Krakovu govoril o Marijinih držah in jo postavil za vzor, ki mu naj mladi sledijo. Mlade je takrat tudi povabil, naj se spominjajo preteklosti, so pogumni v sedanjosti ter ohranjajo in tudi so upanje za prihodnost. Prihodnja srečanja mladih bodo torej marijansko obarvana, v ospredje bodo postavila podobo mladih, ki so na poti od preteklosti (2017) preko sedanjosti (2018) v prihodnost (2019), s čimer so povezane tudi tri teologalne kreposti: vera, ljubezen in upanje. Izbrane teme se prav tako ujemajo z naslednjo škofovsko sinodo leta 2018, ki bo govorila o mladih, veri in razločevanju poklicanosti.

Vir: Radio Vatikan.