Informativni dan v Zavodu sv. Stanislava

14.2.2015 Ljubljana Zavod sv. Stanislava, Izobraževanja, Mladi

V Zavodu sv. Stanislava sta v petek in soboto, 13. in 14. februarja, potekala informativna dneva. Na njih sta se predstavila v prvi vrsti Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom. Zelo nas veseli, da smo lahko v svoje prostore ponovno sprejeli veliko število obiskovalcev, ki so v vseh treh terminih povsem zapolnili dvorano Matije Tomca. Skupno nas je v teh dneh obiskalo več kot 700 osnovnošolcev in njihovih staršev. Še bolj pa nas veseli, da so vsi ti obiskovalci izrazili veliko mero navdušenja in zadovoljstva ob svojem obisku.

Učencem osnovne šole je bil verjetno najbolj všeč sladoled, ki so ga naredili pri predstavitvi pouka kemije, staršem bodočih dijakov pa morda dostopnost staršev trenutnih dijakov, ki so jim lahko pomagali s kakšnimi konkretnimi in neposrednimi informacijami. Sicer je program potekal podobno kot že v preteklih letih. Krajši predstavitvi v dvorani je sledil voden ogled po točkah, na katerih smo poskušali predstaviti vse posebnosti naše gimnazije. Od pouka vere in kulture, ki je v slovenskem prostoru precej poseben in med dijaki zelo priljubljen, preko klasičnih jezikov, ki jih tudi ne poučujejo na veliko gimnazijah, pa tudi do predstavitev naravoslovja, jezikov, športa. In na vsaki točki nekaj, kar zares nagovarja in navdušuje. Pa naj bo to zanimiv in zabaven profesor, dodelani eksperimenti, ki predstavijo praktično naravo pouka, ali pa že prostori sami, ko lahko obiskovalci začutijo utrip posameznih razredov, v katerih so postavljene predstavitvene točke ali pa se navdušijo ob ogledu impresivne športne dvorane s plezalno steno.

 

Predstavitev programa

Tudi tisti bolj "šolski" del v dvorani je bil večini obiskovalcev precej všeč. Z anketo, ki jo izvajamo ob koncu informativnega dneva, smo že v preteklih letih videli, da je formula precej uspešna. Trudimo se biti kratki in iskreni in nekoliko zajeti vzdušje na šoli ter resnično izreči dobrodošlico vsem obiskovalcem. Za uvod je letos poskrbel 2.a razred s svojo točko z letošnjega pevskega festivala in pa Meerrettich, bend sestavljen iz dijakov tretjega letnika z očarljivo Manco Cerar, ki pouk jazz petja obiskuje v glasbeni šoli našega zavoda.

Po uvodu je zbrane pozdravil v.d. direktorja mag. Gregor Celestina, ki je osnovnošolcem zaželel predvsem dobro izbiro in poudaril, da bodo lahko do dobrega znanja prišli marsikje, tisto, kar je še pomembnejše, pa je to, da srednješolska leta mladega človeka tudi zelo močno izoblikujejo. Zato je ta izbira zelo pomembna.

Gimnazijo je nato v grobem predstavil ravnatelj Simon Feštanj, nekaj informacij o samem postopku vpisa je dodala šolska svetovalna delavka Maja Turšič, zelo iskreno in neposredno pa je svojo izkušnjo z obiskovalci delil še dijak drugega letnika Nejc, ki je lahko podal tudi svoje videnje bivanja v dijaškem domu. Tudi sicer je bilo letos kar nekaj dijakov v pomoč profesorjem, ki so obiskovalce vodili po gimnaziji. Dijaki so bili osnovnošolcem in njihovim staršem na voljo tudi po ogledu na okrepčilu v dvorani. Zavedamo se, da je pomembno, da se bodočim dijakom in tistim, ki razmišljajo o tem, da bi se k nam vpisali, predstavimo jasno in kar se da celovito. Še bolj pa se zavedamo, da prave predstave o vzdušju na gimnaziji in duhu, ki veje po njenih hodnikih, ne bodo dobili preko predstavitev, ampak samo preko neposrednega stika z nami – z zaposlenimi in seveda z dijaki.

Po ogledu gimnazije so se zainteresirani obiskovalci lahko odpravili tudi na ogled Jegličevega dijaškega doma, kjer so  vzgojitelji in dijaki predstavili utrip življenja v domu, ogledali so si sobe in skupne prostore ter se pogovarjali z dijaki, ki bivajo v JDD.

 

Kdo se zanima za šolanje na ŠKG in bivanje v JDD?

Ker vsako leto med obiskovalci opravimo krajšo anketo, na ta način dobimo nekaj vpogleda v strukturo obiskovalcev. Če je včasih morda stereotipno veljalo, da se na Škofijsko vpisujejo sami »župniki in nune«, ki jih k nam pošljejo duhovniki po župnijah, zdaj z veseljem ugotavljamo, da za Škofijsko gimnazijo pogosto izvedo tudi na svojih osnovnih šolah – bodisi preko svetovalnih delavk ali zaradi predstavitev gimnazij(e).

Še vedno pa drži, da gre dober glas od ust do ust. Tako največji delež obiskovalcev našo gimnazijo pozna zaradi svojih prijateljev ali sorodnikov. Takoj naslednji vir informacij pa že predstavljajo internet in socialna omrežja.

Zanimivo je tudi, da osnovnošolci prihajajo iz nekoliko številčnejših družin glede na slovensko povprečje, saj imajo povprečno 2 brata ali sestri. Velik del jih prihaja tudi iz okolice Ljubljane in celo bolj oddaljenih krajev. Tako skoraj polovica vseh obiskovalcev prihaja iz ruralnega področja.

Zelo raznoliki so tudi njihovi interesi. Glede na tradicijo zavoda je pričakovano največ interesa sicer za zborovsko petje. Je pa med bodočimi gimnazijci tudi veliko športnikov, ki se ukvarjajo z raznovrstnimi športi, in sicer od najbolj priljubljenih košarke, nogometa in odbojke, do bolj eksotičnih »športov«, med katerimi osnovnošolci navedejo še spanje in lenarjenje. Zelo veliko je tudi glasbenikov, med katerimi najbolj izstopajo pianisti in violinisti. Kar nekaj obiskovalcev pa je izrazilo zanimanje za nadaljevanje glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava.

Obisk torej obeta precejšnjo pestrost bodočih dijakov. Obeta veliko zanimanja, navdušenja in enkratnosti posameznih talentov. Celotno vzdušje v teh dveh dnevih pa kaže, da v skladu z geslom dneva odprtih vrat zares znamo dihati na svoj način. In ob novih generacijah, zvedavih in radovednih, polnih vprašanj in pristnega navdušenja, bomo na svoj način dihali zagotovo tudi v prihodnje.

Še nekaj utrinkov v fotogaleriji.