Inavguracija orgel koprske stolnice

6.11.2021 Koper Glasba, Škofija Koper
Foto: Foto Belvedere Foto: Foto Belvedere

V soboto, 6. novembra 2021, bo ob 17. uri v koprski stolnici blagoslov novih orgel.

Orgle bo blagoslovil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, pri sveti maši pa bo prepeval Združeni cerkveni pevski zbor slovenske Istre. Ob obletnici posvetitve stolnice pa bo v nedeljo, 7. novembra 2021, ob 18. uri inavguracijski koncert.


Spored dogodkov je objavljen TUKAJ.


Župnija Koper je uspela s kandidaturo za dodelitev koncertnih orgel, za katere je Fundacija Kongresshaus iz Züricha zaradi celovite obnove koncertne dvorane Tonhalle, iskala novo primerno domovanje. 

Velike 4 manualne simfonične orgle, ki bodo največje cerkvene orgle v Sloveniji, imajo 68 registrov. Leta 1988 sta jih izdelali nemški orglarski delavnici Kleuker in Steinmeyer po načrtih francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja (1930-2019), ki si je za izvedbo projekta osebno prizadeval, ga podpiral in sodeloval pri delu projektne skupine.

Pomladi 2018 so se pričele pripravljalne aktivnosti, ki so jeseni 2019 prešle v izvedbeno fazo s pričetkom izgradnje novega pevskega kora. 15. oktobra 2020 je Orglarska delavnica Maribor, Orgle Dvoršak d.o.o. pričela s postavljati orgle koprske stolnice, ki bodo zaigrale leta 2021.

Na zemljevid pomembnih evropskih orgelskih mest in prizorišč bodo takrat zarisani Koper, Slovenija in koprska stolnica, v kateri bodo v naslednjih letih in desetletjih doneli mogočni zvoki raznolikih orgelskih piščali pri liturgiji, na koncertih, mojstrskih tečajih, poletnih šolah in delavnicah, mednarodnih festivalih ter tekmovanjih. Nove orgle bodo prinesle številne priložnosti na področjih glasbenega izobraževanja in poustvarjanja, mednarodnega povezovanja, turizma ter predstavljanja kulturne dediščine.

Več informacij na spletni strani: https://orglekoper.si