Predavanje za duhovnike, redovnike in diakone: Identiteta duhovnika: »Miza, oltar, trg«

11.1.2017 ob 10:00 Celje Dom sv. Jožef, Diakon, Duhovniki, Izobraževanja
Vabljeni na predavanje dr. Aleša Mavra Vabljeni na predavanje dr. Aleša Mavra

Spoštovani duhovniki, redovniki in diakoni!

Z letom 2017 smo lazaristi vstopili v Vincencijasnko leto s katerim praznujemo 400-letnico naše ustanovitve, ustanovni dan naše Družbe je 25. januar leta 1617.

Pri svojem delu se je naš ustanovitelj  sv. Vincencij veliko posvečal tudi duhovnikom, njihovemu izobraževanju in oblikovanju. Tako smo se v luči prazničnega leta odločili, da v Domu sv. Jožef pripravimo nekaj prireditev v tem duhu. Prva je predavanje namenjeno posebej duhovnikom, redovnikom in diakonom. Medse smo povabili dr. Aleša Mavra, zgodovinarja in profesorja latinščine, ki pripravlja razmišljanje o duhovnikovi identiteti z naslovom: »Miza, oltar, trg«.

Verjamemo, da se nam obeta zanimivo predavanje in pogovor, zato iskreno vabljeni v sredo, 11. januarja 2017, ob 10.00 uri v Jožefovo dvorano našega Doma (Dom sv. Jožef Celje, Plečnikova uilca 29). Dogodek bo tudi lepa priložnost bratskega pogovora in druženja. Vstop na predavanje je prost. Po želji se nam lahko po predavanju, ob 12.30. uri pridružite na kosilu (prispevek: 7,70€).


Razmišljanje ali bolje "modrovanje" izhaja iz morda predrzne, celo naivne predpostavke, da so lahko izkušnje prednikov iz zgodovine koristne tudi za premislek o identiteti današnjega duhovnika. Zato bo v ospredje postavilo nekaj značilnih duhovniških likov iz zgodovine Cerkve. Ob njihovih kratkih portretih se bom potem vrtel okoli treh v naslovu nakazanih duhovnikovih vlog kot pastirja, svečenika ter organizatorja in družbenega delavca ter razmerja med njimi skozi čas. Jasno je, da so se prav ta zelo spreminjala, te spremembe pa so vplivale tudi na razumevanje duhovnikove identitete.
dr. Aleš Maver