Predstavitev knjige Hieronim: Pisma (1–3)

Več kot 1600 let po smrti Evzebija Sofronija Hieronima, prevajalca Svetega pisma v latinščino – avtorja znamenite Vulgate, je v slovenščino 20 prevajalcev v celoti prevedlo njegov epistolografski opus, da naš veliki prednik močneje zaživi v našem kolektivnem spominu.

Zbirka Hieronimove korespondence, ki se je ohranila do današnjih dni, obsega 155 pisem, vendar je med temi mogoče najti nekatera, ki so jih drugi pisali Hieronimu. Nekatera pisma so kratka, druga so prerasla v prave knjige in razprave o posameznih vprašanjih. Napisana so bila ob različnih priložnostih, za različne osebe, z neenakimi občutki, pa vendar v vseh primerih ohranjajo neposrednost izrazoslovja, bogastvo različnosti, slogovno živost in pestrost, kakršni ni para v zgodovini epistularne književnosti.

155 pisem na 1500 straneh sta uredila prof. dr. p. Miran Špelič in dr. Cvetka Rezar Mlakar, spremno študijo je napisal dr. Miran Špelič, delo pa bo izšlo v Zbirka Cerkveni očetje XXI-XXIII.

Komplet treh knjig v škatli je v prednaročilu do 20. decembra 2021 možno naročiti po znižani ceni, izid dela je predviden konec decembra 2021.

Informacije in naročila: Celjska Mohorjeva družba, T (03) 490 14 20, [email protected], https://www.mohorjeva.org/izdelek/pisma/