Govor dr. Primoža Krečiča ob predstavitvi medreligijskega srečanja v Kopru

1.6.2023 Koper Forum dialog, Škofija Koper
Dr. Primož Krečič - Foto: p. Ivan Rampre SJ / Vatican News Dr. Primož Krečič - Foto: p. Ivan Rampre SJ / Vatican News

Zelo sem se razveselil novice, da bo v Kopru medreligijsko srečanje za mir na Balkanu in v Evropi. Nekako sem čutil, da je to potrditev in obenem spodbuda sodelovanja in dela skupaj s predstavniki drugih krščanskih Cerkva in muslimanov. 

Že dolgo me vežejo vezi s Srbsko pravoslavno Cerkvijo v Kopru in parohom očetom Tomom Ćirkovićem. Podaril mi je knjigo Pravoslavje ruskega teologa Bulgakova, ki sem ga kasneje študiral za doktorat.

S ponovnim prihodom v Koper sem poglobil odnose z njihovo skupnostjo, tako na srečanju za teden edinosti v januarju, kot tudi na obiskih pri prazničnih slovesnosti pa tudi pri različnih dogodkih. Temu odprtemu odnosu se je pridružil še mlajši paroh oče Dejan Mandić. V zadnjih letih se je oblikovala skupnost Makedonske pravoslavne Cerkve, ki se je najprej zbirala v Rotundi, sedaj imajo svoje bogoslužje v cerkvi Svetega Basa na Mudi. Dejavno skupnost in delavni cerkveni svet vodi paroh oče Dejan.

Poleg pravoslavnih skupnosti je živa skupnost Evangeljske Cerkvi, ki se srečuje v Izoli in jo vodi Dušan Borišić. Odprti so za različne iskalce in se trudijo širiti evangeljskega duha. Evangeličansko Cerkev zastopa advokat Andrej Pittako. Vsi skupaj iščemo Jezusovega Duha, se med seboj podpiramo v veselju pri uspehih, blizu smo ti tudi v težavah. 

Lepe vezi so tudi s skupnostjo muslimanov. V času, ko je bil v Kopru župnik oče Bojan Ravbar, se je skupnost muslimanov zbirala v Rotundi. Prav ti luški delavci so prinesli prvi dar za novo cerkev Svetega Marka. Potem ti stiki niso bili tako živi, vendar so se obnovili v zadnjih letih ob imamu Samirju Jusiću, ki je izobražen in odprt za pogovore ter sodelovanje. 

Napoved srečanja 17. junija nas je vse skupaj še bolj povezalo. Pogovorili smo se o sodelovanju in dogodek sprejeli z odprtimi srci. Čutimo, da smo bratje, ki vodimo svoje skupnosti k Bogu in rasti v človeškosti, kar je pomembno v tem razdrobljenem in žal tudi zelo izgubljenem času. Vse skupnosti bodo sodelovale pri predstavitvi mladih v Taverni na popoldanskem dogodku 17. junija. Zelo si želim, da bi tudi drugi ljudje začutili to povezanost in bližino, kar je pomembno tako za naše mesto in tudi za druga mesta v Sloveniji, na Balkanu in v Evropi. Kjer je marsikdaj gorelo sovraštvo in nesprejemanje, naj pride Božji Duh in poveže vse dobre napore ter dejanja. Predvsem pa naj nam podari dar odpuščanja in miru, ki si ga želimo.

Predstavniki srbske in makedonske Cerkve ter imam muslimanske skupnosti so nas obiskali na dekanijskem srečanju duhovnikov pri Svetem Marku. V sredo pripravljamo v Rotundi večer, ki bo posvečen ekumenskemu delu v Slovenski Istri. Molitvene skupine pripravljajo molitev, ki bo spremljala te pogovore in dogajanje.

V tem duhu se bosta odvijala dva dogodka, za katera sem nekako še posebno odgovoren: slavnostni koncert v soboto, 17. junija, ob 21.00 v stolnici in slovesna sveta maša v nedeljo, 18. junija, ob 10.00 v stolnici. Na slavnostni koncert so vabljeni udeleženci medreligijskega srečanja in ljubitelji duhovne glasbe. Prisluhnili bomo mlademu slovenskemu organistu Jerneju Mazeju. Izvajal bo dela: Vivaldija, Ajdiča, Mazeja, Dupréja in Ebena Ta, zadnji stavek Nedeljske glasbe se prične z "oddaljenimi zvoki z bojišča" in sklene s koralom Salve Regina.

Komorni zbor Vikra Glasbene Matice iz Trsta pod vodstvom Petre Grassi bo izvedel dela Thomasa Luisa De Victoria, Gianmartina Durighella, Tineta Beca, Magnificat Ambroža Čopija in Ubi caritas Roberta Brisotta. Na koncu bodo še skupaj zapeli z orglami. 

V nedeljo bo ob 10.00 slovesno bogoslužje v stolnici ob prazniku svetega Nazarija, prvega koprskega škofa in zavetnika mesta. Bogoslužje bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich, pridigal bo predsednik škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje. Prisotni bodo tudi drugi škofje in duhovniki. Pri sveti maši bo pel stolni zbor pod vodstvom Mirana Bordona. Še posebej bodo izpostavili prošnjo podari nam mir / dona nobis pacem.

Po sveti maši bo kot običajno srečanje pred stolnico, godba na pihala, narodne noše, pogostitev.

S tem želimo okrepiti dušo mesta in se Bogu zahvaliti za stoletja duhovne rasti, povezanosti in srečnih in tudi v bolečih časih. To bo tudi zahvala Bogu in ljudem za medreligijsko srečanje, ki bo ustvarilo nove vezi in sodelovanja tu v mestu, v Sloveniji, na Balkanu in v Evropi. 

 

Dr. Primož Krečič
Koprski stolni župnik