Govor apostolskega nuncija Jean Marie Speicha ob blagoslovu orgel v koprski stolnici

6.11.2021 Koper Glasba, Škofija Koper

Spoštovani g. predsednik, spoštovani brat v škofovstvu msgr. Bizjak, predstavniki državne in lokalne oblasti, gospe in gospodje, dragi vsi navzoči verniki.

Če je izvor orgel postavljen v visoko antiko, in če je ta inštrument pridobival na pomenu in dimenziji, se je to v cerkvah zgodilo šele od srednjega veka dalje in sicer za potrebe bogoslužja. To je pravi pravcati polifonični inštrument, čigar nebeški zvoki veličastno zvenijo, in ki se ga, konec koncev, povezuje s sakralno glasbo.

Orgle so bile privilegiran inštrument, s katerim so v Bizancu počastili vsemogočnost cesarja. Postopoma, od začetka srednjega veka dalje, pa je vstopil v katoliške cerkve na Zahodu. Orgle, ki smo jih podedovali iz srednjega veka in so se ohranile do danes, presenečajo s kompleksno mehaniko in bogastvom zvokov, ki jih zmorejo oddajati njihove številne piščali.

Predvsem z vzponom gotske arhitekture in spričo vedno veličastnejših stolnic so orgle postale edini inštrument, ki je bil na ravni njihove velikosti. Tako so orgle od 13. do 16. stoletja pridobile izključno in stalno mesto v srcu katoliških cerkva. To je izbrano mesto, kjer je ta inštrument postal nepogrešljiv.

Če obstaja kateri inštrument, ki presega ostale glede na veličastnost in kompleksnost, so to orgle. Gre za inštrument, ki sega v višave; njegov mizarski del se imenuje buffet. To je inštrument, ki zahteva virtuoznost ne samo prstov obrtnikov in organistov. Ima namreč več manualov, postavljenih eden nad drugega, in na tisoče piščali – najmanjša meri 1 cm v višino, največja pa čez 10 m. Meh, ki poganja tega velikana, in številni načini, kako oblikovati proizvedeni zvok, nudijo neskončno melodičnih variacij, ki so vedno kompleksnejše, da ne govorimo o pedalih, ki temu inštrumentu dajejo dodatno zahtevnost. Zato lahko rečemo, da so orgle kraljica glasbil, njihova glasba pa je nebeška.

Zahvaljujem se vsem, ki so sodelovali na vseh ravneh pri tem delu visoke umetnosti. V imenu svetega očeta pozdravljam posrečeno pobudo, preko katere se je koprsko stolnico opremilo s tem fantastičnim inštrumentom, ki bo dal veljavo ne samo stolnici tega mesta in obogatil bogoslužna opravila, temveč bo samo mesto Koper naredil za privilegiran in edinstven kraj, kjer bomo lahko poslušali in se poglobili v izvrstna glasbena dela, ki v tem tako posebnem in težkem času omogočajo dostop do najboljšega, kar je v človeku, do vzvišene umetnosti in do božjega, ki ga tako zelo potrebujemo. Hvala.

 

Msgr. dr. Jean-Marie Speich
Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji