Vokalni koncert – program z gostovanja v Švici

23.10.2022 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Cerkvena glasba, Kultura
Fantje z Jožefovega hriba med pripravami na koncert v mestu Baar, Švica Fantje z Jožefovega hriba med pripravami na koncert v mestu Baar, Švica

Dom sv. Jožef Celje vabi na koncert iz sklopa Glasba na hribu z naslovom Vokalni koncert – program z gostovanja v Švici, ki bo v nedeljo, 23. oktobra 2022, ob 19. uri v cerkvi sv. Jožefa.

Na koncertu bodo nastopili Fantje z Jožefovega hriba, Andreja Zakonjšek Krt, Primož Krt in Andrej Gubenšek.

Vstop prost.

Vokalno skupino fantov z Jožefovega hriba in okolice, sestavljamo člani iz župnijskega občestva Sv. Jožef nad Celjem, ki nam je dragocena lepa pesem in druženje. Sicer amaterji a z veliko dobre volje, smo se ob mnogih prireditvah v okviru Doma sv. Jožef,  navdušili in združili v prepevanju ter prvič nastopili pred občinstvom ob martinovanju leta 2012.  Dobili smo veselje in zaživeli kot skupina v župniji in v okviru dejavnosti Doma sv. Jožef, kjer od takrat naprej kar redno skrbimo na različnih prireditvah za prepevanje, sami ali pa v sodelovanju z drugimi skupinami na hribu. Naš izbor pesmi je različen, v glavnem fantovske ljudske pa tudi narodne in domovinske ter seveda bogoslužne in tudi umetne. Program prilagajamo potrebam ob prireditvah. V skupini nas je ves ta čas osem ali več, sicer pa želimo biti odprta zasedba. Vodi nas Primož Krt, v pomoč pa sta mu tudi Andrej Gubenšek in Anja Logar. Skupino sestavljamo: prvi tenor; Miha Lokovšek in Luka Kolman, drugi tenor; Urban Šajn in Aleš Logar ter Gaber Camloh, prvi bas; Andrej Gubenšek, Janže Kenda in Simon Mlakar ter drugi bas; Lovro Tacol, Domen Gobec in Vid Krt.

Andreja Zakonjšek Krt je po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti diplomirala tudi na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v SNG Maribor, kjer se je predstavila v številnih vodilnih opernih in operetnih vlogah. (Margareta, Konstanza, Mimi, Rosina, Adina, Micaela, Antonia, Princesa vrtoglavka, Liu, Zerlina, Pamina, Nova Mati prednica, Lauretta, Vesela vdova, Adela, Rosalinda, …) Redno gostuje tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. (Donna Elvira in Zerlina v Mozartovi operi Don Giovanni, Metka, Suzana, Norina, Berenice, Micaela, Griletta, Vesela vdova…). V sezoni 2015-2016 je prejela naziv prvakinje SNG Maribor. Je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom, bogato zvenečimi registri in prepričljiva interpretka različnih glasbenih zvrsti (od šansona, samospeva pa vse do opere in operete). Dejavna je tudi na koncertnem področju: večkrat je že sodelovala s Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Celjskim godalnim orkestrom, orkestrom Akord, orkestrom Hiše kulture Celje, pianistko Natašo Valant, Danielo Candillari, Bredo Zakotnik in drugimi. Je gostja številnih odrov in festivalov doma in v tujini, njen koncertni repertoar pa obsega dela od zgodnjega baroka do glasbe 20. stoletja. Leta 2004 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena prva zgoščenka z naslovom Slovenski in francoski samospevi, ki sta jo posneli skupaj s pianistko Natašo Valant. Pravkar pa pripravlja novo zgoščenko s harfistko Urško Križnik Zupan. Leta 2015 je za svoje vrhunske umetniške dosežke prejela nagrado Sama Smrkolja za slovenske  operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG).  Leta 2017 je za svoje ustvarjanje prejela občinsko priznanje, srebrni grb Mestne občine Celje. Je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada.

Primož Krt je med študijem arhitekture obiskoval in zaključil Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani – smer solopetje pri profesorici in solistki Ireni Baar. Ob osnovnem poklicu (je univerzitetni diplomirani inženir arhitekture) deluje kot organist pri sv. Jožefu v Celju, zborist, korepetitor in solist v zboru prvega slovenskega pevskega društva LIRA, bil je član raznih vokalnih skupin in zborov. 3 leta je bil umetniški vodja Celjskega okteta. Kot solist je nastopil v številnih operetah in muzikalih v poletnem gledališču Studenec in Žalcu, na koncertih orkestra akord, na recitalih in v več sakralnih vokalno- instrumentalnih delih. Do leta 2020 je veliko sodeloval v zboru ljubljanske Opere in baleta kot solo zborist, leta 2019 kot solist mariborske Opere v muzikalu Titanik. Večkrat je navduševal publiko v poletnem gledališču Studenec z vlogo Čerlijeve tetke,  francoskega kuharja Henrija in Divjega lovca.

Andrej Gubenšek, po rodu Celjan, je leta 2004 maturiral na I. gimnaziji v Celju, smer Umetniška gimnazija. Zatem se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in po zaključenem tretjem letniku še vzporedno na Akademijo za glasbo v Ljubljani. V času študija je sodeloval v raznih komornih zasedbah, ustanovil medicinsko študentsko komorno skupino Muzikoterapija, od leta 2012 pa prevzel vodenje zdravniške komorne skupine Pro Medico z dolgoletno tradicijo. Od leta 2008 redno sodeluje kot solist z zdravniškim orkestrom Camerata Medica. Tako je izvedel Mendelssohnov Koncert za violino in klavir, Tartinijev koncert za violino v g molu, Ciganske napeve Pabla Sarasate, Scherzo tarantelle skladatelja Henryka Wieniawskega, Vivaldijev koncert v a molu za dve violini in več krajših skladb ter priredb za violino solo in orkester. Svoje glasbeno znanje je izpolnjeval na raznih poletnih šolah in seminarjih pri profesorjih:  Igor Ozim,  Wonji Kim Ozim, Joaquin Palomares, Margeritha Marseglia, Christos Polyzoides, Demetrius Polyzoides. Marca 2012 je z odliko diplomiral iz violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Monike Skalar. Kot specialist nevrolog je zaposlen v splošni bolnišnici Celje. Kolikor mu dopušča čas, pa glasbeno soustvarja na “Jožefovem hribu”, kar ga ob dobri družbi še posebej veseli. 


Pripete datoteke: Orgelsko vokalni koncert Fantje Andreja Primož Andrej, iz Švice, oktober 2022.pdf