Evropsko srečanje za duhovne poklice v organizaciji Sveta evropskih škofovskih konferenc

1.7.2013 Rim, Italija CCEE, Diakon, Duhovniki, Redovništvo

Duhovnik, radostna priča za rast duhovnih poklicev!

V Rimu bo od ponedeljka, 1. do četrtka, 4. julija 2013, potekalo letno srečanje Komisije za duhovne poklice pri CCEE (Evropski poklicni servis/European Vocations Service). Na njem se bo zbralo okrog 70 udeležencev, med katerimi bodo zastopniki škofov, predstavniki ustanov za pastoralo duhovnih poklicev iz 22 škofovskih konferenc ter predstavniki redovnikov iz Evrope (UCESM) in Severne Amerike (CMSM). V imenu SŠK se bo srečanja udeležila s. Štefka Klemen OSU iz Centra za duhovne poklice v Mariboru.

Pogovarjali se bodo o duhovnih poklicih v povezavi z dokumentom Pastoralne smernice za pospeševanje poklicev v službeno duhovništvo iz leta 2012, ki ga je izdala Kongregacija za katoliško vzgojo.

Srečanje bo odprl predsednik Komisije za duhovne poklice škof iz Crema (Italija) msgr. Oscar Cantoni, za njegov potek pa bosta skrbela direktor italijanskega narodnega centra za poklicno pastoralo msgr. Domenico Dal Molin in generalni podtajnik pri CCEE p. Michel Remery. Sodelovali bodo tudi predstavnik Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja ter prefekt in tajnik Kongregacije za duhovščino kardinal Mauro Piacenza in msgr. Celso Morga Iruzubieta.

Na zborovanju bo priložnost za pogovor s predavatelji (strokovnjaki) in izmenjavo medsebojnih izkušenj s področja poklicne pastorale Cerkva v Evropi, s posebnim poudarkom na delovanju narodnih centrov za duhovne poklice in nekaterih dogodkih, kot je npr. svetovni dan mladih, ki morejo sestavljati pomembne trenutke na poti zorenja poklicne izbire za duhovništvo oz. Bogu posvečeno življenje.

Celoten program je na voljo na povezavi www.vocations.eu


»Sem duhovnik in sem srečen.« – Tako bi moral odgovarjati vsak duhovnik. Poklic v duhovništvo je poklicanost k sreči in veselju v služenju drugim in v zaupno povezanost s Kristusom. V svetu, kjer največ veljata kariera in osebni uspeh, je podaritev življenja za druge in za vero v Kristusa sicer pot, posuta s težavami in napori, a prav tako polna veselja; je znamenje nasprotovanja, ne vedno razumljeno, toda mnogi ga iščejo. Možnost zorenja za poklicno izbiro duhovništva oz. redovništva je Božji dar in raste v okviru skupnosti vernikov. Naloga krščanske skupnosti je, da posreduje »veselje duhovništva«; naloga duhovnikov in redovnikov pa je, da gojijo »veselje« nad lastno poklicanostjo.