Evropsko srečanje mladih 2015 – Valencija

28.12.2015 Valencia (Španija) Romanje, Mladina

Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, bo letos prvič gostilo mesto Valencija. Približno 30.000 mladih iz cele Evrope in drugih celin se bo med 28. decembrom 2015 in 1. januarjem 2016 združilo na postaji Romanja zaupanja na zemlji. V organizaciji Skupnosti katoliške mladine se bo srečanja v Valenciji udeležilo tudi 240 mladih iz Slovenije. Namen srečanja je, da mladi v družbi vrstnikov iz cele Evrope izkusijo ekumenski duh, se z vrstniki pogovarjajo o svoji molitvi, veri, dvomih (iskanju) ter pri skupnih molitvah (ponovno) odkrijejo pomen zbranosti in tišine. Bivanje pri družinah mladim omogoča neposreden stik z življenjem, tradicijo in kulturo svojih gostiteljev. Na podlagi te izkušnje mladi tudi v svojih lokalnih okoljih sami ustvarjajo priložnosti za srečevanje med mladimi v taizéjskem duhu.

V preteklih treh letih so mladi premišljevali o vključevanju v novo solidarnost, tokratna tema pa se navezuje na Božje usmiljenje. Pogum bo tisti, o katerem se bodo mladi ob pismu brata Aloisa, priorja skupnosti, največ spraševali: o medsebojni podpori, odpuščanju drugim, zaupanju Božjemu načrtu, o pogumu za širjenje usmiljenja na vse dimenzije naših življenj. Povsod po svetu se pojavljajo različne oblike stisk, od migracij do ekoloških in socialnih stisk, ki so izziv za verujoče različnih verstev pa tudi za neverujoče – in mladi smo lahko tisti, ki smo na njih še posebej pozorni.

Program srečanja v Valenciji bo kot običajno osredotočen na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldanske po večjih cerkvah v središču mesta, zvečer v parku Túria. Med večernimi molitvami bo brat Alois nagovoril udeležence. Vsako jutro se bodo mladi v župnijah v Valenciji in okolici srečevali s kristjani v krajevnih občestvih, popoldne pa bodo imeli priložnosti se z njimi srečati preko najrazličnejših delavnic, pripravljeno pa bo tudi srečanje za vse romarje iz Slovenije, kjer bodo skupaj z brati iz Taizéja iskali načine poti, kako Romanje zaupanja na zemlji nadaljevati doma ter nadaljevati s pogumnimi dejanji usmiljenja. Koledarsko leto se bo zaključilo z molitvijo za mir, kateri bo sledilo srečanje »Festival narodov«, ki ga mladi iz različnih držav oblikujejo sami. Prvi dan novega leta bodo mlade na kosilu gostile družine, popoldne pa se bodo mladi iz Slovenije že odpravili proti domu.  

 

Skupnost bratov iz Taizéja in Romanje zaupanja na zemlji
Ekumensko skupnost bratov je leta 1940 ustanovil br. Roger v Taizéju v francoski Burgundiji. Danes skupnost združuje okrog 100 bratov, katoličanov in iz različnih protestantskih Cerkva, iz skoraj 30 različnih držav. Skupnost ne združuje mladih v gibanje, temveč mlade, ki sodelujejo na srečanjih, vabi, da bi bili priče miru, zaupanja in sprave v krajih, kjer živijo. Mladi so večkrat spraševali, kako naj izkušnjo bivanja v Taizéju živijo v domačem okolju. Bratje so na to njihovo vprašanje skušali odgovoriti z Romanjem zaupanja na zemlji. Od leta 1978, ko je bilo prvo tovrstno srečanje v Parizu, se mladi iz vse Evrope ter drugih kontinentov ob koncu vsakega leta v času novoletnih praznikov zberejo v enem izmed večjih evropskih mest. Od leta 2006 bratje podobna srečanja pripravljajo tudi na drugih kontinentih.

Povezanost Slovencev s Taizéjem
Slovenci smo s Taizéjem povezani že več kot 35 let, tako z romanji v Taizé v poletnem času, kot tudi preko romanj na evropska srečanja mladih. Ustanovitelj skupnosti, brat Roger, je Slovenijo prvič obiskal leta 1981. Leta 1987 je bilo v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja v Šentvidu nad Ljubljano pripravljeno mednarodno srečanje mladih, kjer so se prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda. Bratje iz Taizéja so na povabilo takratnega nadškofa g. Alojza Urana v Slovenijo prišli tudi 2. januarja 2007, ko so se po evropskem srečanju mladih v Zagrebu ustavili na enodnevnem obisku v Ljubljani. Slovenijo so potem zopet obiskali novembra leta 2010, ko je ob 35-letnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé v Mariboru potekalo prvo vseslovensko taizéjsko srečanje mladih. Nazadnje so nas bratje skupaj s priorjem skupnosti, bratom Aloisom, obiskali v začetku maja 2012, ko je Ljubljana po 25. letih znova gostila mednarodno srečanje mladih.

Koristne povezave:
Več informacij o srečanju v Valenciji na www.drustvo-skam.si/esm in www.taize.fr/sl.      
Novinarji se za akreditacijo obrnite na [email protected].
Odzivi udeležencev  ter fotografije s srečanja bodo objavljeni na www.taize.fr/valencia.
Srečanju lahko sledite tudi preko Twitterja www.twitter.com/taize z uporabo #Taize ali preko Facebooka www.facebook.com/taize.fr.
Za več informacij se do 23. 12. 2015 lahko obrnete na Špelo Pucelj, 01/426 84 77, [email protected].