Obeležitev evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov v Sloveniji

23.8.2022 Ljubljana Civilna družba, Sprava

Na Kongresnem trgu je 23. avgusta 2022 potekala žalna slovesnost, kjer je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor položil venec pred spomenikom žrtvam vseh vojn.

Na predlog Študijskega centra za narodno spravo in povabilo predsednika Boruta Pahorja so bili ob pietetnem dejanju predsednika republike, potem pa tudi pri maši v stolnici navzoči visoki predstavniki petih največjih verskih skupnosti v Sloveniji: katoliški škof dr. Anton Jamnik, evangeličanski škof Leon Novak, islamski mufti mag. Nevzet Porić, pravoslavni škof Sava, škof pomočnik patriarha srbske pravoslavne cerkve, in judovski rabin Ariel Haddad.

Sledila je sveta maša v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Nadškof Zore je v pridigi spomnil, da naše spominjanje na trpeče in pomorjene ljudi ne sme obstati na mestu. »Nedvomno je spomin izredno pomemben. Tako zelo pomemben, da ugrabitev spomina predstavlja dodatno krivico v vrsti tistih, ki so bile že povzročene. Damnatio memoriae /umor spomina/ nikakor ni na rimski senat omejena praksa, ampak so jo pridno uporabljali tudi totalitarni režimi – od miniranja brezen do zažiganja arhivov.«

Več TUKAJ.