Evropa v Sveti deželi: Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc

11.9.2015 Izrael CCEE, Evropa, SŠK

Od 11. do 16. septembra 2015 bo na povabilo jeruzalemskega patriarha Fouad Twala v Sveti deželi potekala plenarna seja Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Redno letno zasedanje predsednikov evropskih škofovskih konferenc se bo prvič v zgodovini odvijalo v Sveti deželi. 45 predstavnikov lokalnih Cerkva bo razpravljalo o izzivih Cerkve v Evropi, o bližajoči sinodi o družini ter o osebi Jezusa Kristusa. Slovensko škofovsko konferenco bo zastopal predsednik, škof msgr. Andrej Glavan.

Predsedniki evropskih škofovskih konferenc so s sprejemom povabila, da bi bilo plenarno zasedanje v Sveti deželi, izrazili namen poromati h koreninam Evrope in evropske kulture. Genralni tajnik CCEE-ja msgr. Duarte da Cunha je ob tej priložnosti povedal: ”Srečanje se bo odvijalo po različnih krajih, ki so neposredno povezani s krščansko vero. Iz Svete dežele so apostoli ponesli Kristusovo novost po celem svetu, tudi v Evropo. Ko Evropa roma v te kraje, se torej vrača k svojim judovsko-krščanskim koreninam. Od nekdaj je bilo to območje stičišče različnih civilizacij, kulturne raznolikosti in včasih tudi družbenih trenj, ki so tako v preteklosti kakor tudi danes združevale Bližnji vzhod z Evropo”.

V središču plenarnega zasedanja bosta oseba Jezusa Kristusa in izzivi Cerkve v Evropi. Udeleženci bodo razmišljali o Kristusu kot o pravem Bogu in pravem človeku, ki je prebival v Sveti deželi in je resnična zgodovinska osebnost, povezana s kraji, kjer se je začelo krščanstvo. Škofje se bodo ustavili tudi ob številnih pastoralnih uspehih in izzivih evropskih lokalnih Cerkva. Vsak predsednik bo v kratkem poročilu predstavil razmere v svoji državi ter izpostavil primere dobrih praks. Na predvečer praznika povišanja svetega križa, 14. septembra, se bodo škofje udeležili molitvenega bdenja za družino v baziliki oznanjenja v Nazaretu.