Ekumensko srečanje predstavnikov ljubljanske in beograjske teološke fakultete

27.1.2013 Beograd Ekumenizem, Tujina
Nagovor dr. Primoža Krečiča Nagovor dr. Primoža Krečiča

Spiritual iz Bogoslovnega semenišča v Ljubljani dr. Primož Krečič ter bogoslovca Marko Rakun in Matjaž Muršič Klenar so se kot predstavniki Teološke fakultete Univerze v Ljubljani in bogoslovja v nedeljo, 27. januarja 2013, udeležili slovesnosti ob prazniku sv. Save, ki je potekala na Pravoslavni bogoslovni fakulteti v Beogradu.

Praznovanje so začeli z udeležbo pri liturgiji v čast sv. Savi, ki so jo vodili predstavniki tamkajšnje fakultete. Sledila je akademija s podelitvijo diplom študentom, ki so sklenili študij.

Na začetku akademije je zbrane nagovoril dekan fakultete, nato pa so sledile pozdravne besede predstavnikov teoloških fakultet iz Ljubljane, Zagreba in Sarajeva. V imenu Teološke fakultete v Ljubljani je spregovoril dr. Primož Krečič. Najprej se je zahvalil za različne oblike medsebojnega sodelovanja ter izpostavil, da se postopoma obnavljajo stiki med fakultetama, s čimer izpolnjujemo Jezusovo naročilo o edinosti. Omenil je sodelovanje na mednarodnem simpoziju v Mariboru, ki se ga je udeležil prof. Vukašinović ter izpostavil povezovanje na področju pedagogike in vzgoje. Spomnil je na pomenljivo ekumensko delo, ki ga je opravil nedavno umrli prof. Bigović ter na obisk Beograda in nekaterih drugih krajev v Srbiji novembra 2012, v okviru katerega so bili profesorji iz Ljubljane in Maribora deležni gostoljubja. V samostanih in drugih ustanovah so začutili globine srbske duhovnosti.

V upanju na dobro in poglobljeno ekumensko sodelovanje je dr. Krečič spomnil na 50. obletnico prvega prihoda študentov teologije iz Ljubljane v Beograd in na to iz Beograda v Ljubljano. Akademijo so popestrili študentje, ki so z glasbenimi točkami in folkloro predstavili srbsko kulturo. Navzoč je bil patriarh Srbske pravoslavne Cerkve Irinej, ki je nagovoril zbrane. Prisotna sta bila beograjski nadškof metropolit msgr. Stanislav Hočevar in apostolski nuncij v Srbiji nj. eksc. msgr. Orlando Antonini, kar kaže na povezanost Pravoslavne in Katoliške Cerkve v tej deželi. Obisk je potekal v duhu večletnega uspešnega ekumenskega povezovanja Teološke fakultete Univerze v Ljubljani in Pravoslavne bogoslovne fakultete v Beogradu.


Poročilo sta pripravila bogoslovca Marko Rakun in Matjaž Muršič Klenar.