Škof Saje se udeležuje Katholikentaga 2024 v Erfurtu

30.5.2024 Nemčija SŠK, Tujina
Foto: A. S. Foto: A. S.

Katholikentag [Dan katoliške vere] letos poteka od 29. maja do 2. junija v Erfurtu v Nemčiji. Ta dogodek, ki ga organizira Osrednji odbor nemških katoličanov (ZdK), se osredotoča na spodbujanje dialoga, vere in skupnosti med katoličani in širše. Program vključuje različne verske obrede, razprave, kulturne dogodke in družabne dejavnosti. Udeleženci obravnavajo teme, kot so mir, pravičnost in prihodnost Cerkve.

Letos se na vabilo Nemške škofovske konference Katholikentaga udeležuje tudi predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof, dr. Andrej Saje. V Erfurtu se je srečal s predsednikom Nemške škofovske konference, msgr. Georgom Bätzingom, ter se mu ob tem zahvalil za pomoč, ki jo Cerkev na Nemškem skozi različne ustanove nudi različnim projektom Cerkve v Sloveniji.

Letošnji, že 103. Katholikentag je odprl Zvezni nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, pri tem pa v govoru obžaloval dramatične spremembe v nemški družbi in izgubo zaupanja v Cerkev. Pri tem je Katoliški Cerkvi ter protestantskim cerkvam na Nemškem priznal pomembno službo širjenja upanja med ljudmi in poudaril njihovo vlogo pri povezovanju družbe. Poudaril je pomen vere in pomen krščanstva za gradnjo demokracije ter nujo, da krščanska vera svetu prinaša sporočilo upanja in miru. Predsednica ZdK Irme Stetter-Karp in erfurtski škof Ulrich Neymeyr sta pozvala k odgovornosti kristjanov za demokracijo in skupnost.

Geslo festivala Katholikentag 2024 je "Prihodnost pripada ljudem miru". Ta tema zaznamuje dogodke in razprave na petdnevnem srečanju, pri čemer udeleženci - katoličani, protestanti, drugače verni in neverni - poslušanjo predavanja in obiskujejo delavnice s poudarkom na miru, pravičnosti in prispevku Cerkve k družbi. Udeleženci so spodbujeni, da se ukvarjajo z aktualnimi družbenimi in cerkvenimi izzivi ter iščejo načine, kako lahko vera dejavno prispeva k oblikovanju mirnejše prihodnosti.

Škof Saje ob tem poudarja, da so dogodki, kakršen je Katholikentag, pomembni, saj gre za edinstveno priložnost za ozaveščanje naše vere: "Pomembno se je vedno znova zavedati, da potrebujemo vero, ki daje upanje našemu življenju. Gospod sam nam v Janezovem evangeliju prigovarja 'Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet.' (Jn 14,27) Kako pomembno je, da se v veri vedno znova vračamo h Gospodu, viru miru, posebej v času, v katerem živimo, ko na vseh straneh sveta spremljamo vojne grozote."

Škof je izpostavil tudi udeležbo drugih veroizpovedi in nevernih, saj le tako lahko mir gradimo vsi skupaj, hkrati pa gre tudi za pomembno pričevanje vse vernim in nevernim: "Katholikentag se dogaja v okolju, v katerem je katoličanov samokakih sedem odstotkov, pa tudi kristjanov ni več kakor ena četrtina prebivalstva. Gre torej tudi za pričevanje vere v Gospoda miru vsem drugače vernim in nevernim."