Duhovniki slovenskih bolnišnic odločno nasprotujejo medicinski zastrupitvi bolnih in ostarelih

6.7.2023 Dobrova Bolnik, Izjava, Življenje

Bolnišnični duhovniki se ob odgovornem za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci, enkrat letno zberemo na posebnem srečanju. Namen srečanj je izmenjava izkušenj,  usposabljanje in prijateljsko druženje. Prav tako pa seznanitev z aktualnimi etičnimi in moralnimi problemi v zdravstvu in duhovni oskrbi.

Letos smo srečanje namenili obravnavi etično sporni zakonodajni pobudi za legalizacijo medicinske zastrupitve bolnih in ostarelih oz. medicinskega samomora. Omenjeni duhovniki odločno nasprotujemo predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Ob tem poudarjamo, da pri svojem delu nikoli ne srečamo bolnikov, tudi v veliki telesni in duševni stiski, ki bi si želeli medicinske zastrupitve najsi bodi s t.i. evtanazijo oz. medicinskim samomorom. Bolnišnice in zdravstveno osebje imajo nalogo, da bolnikom lajšajo bolezni in trpljenje, duhovniki pa da jim nudimo duhovno in zakramentalno podporo.

Prepričani smo, da hudo bolni in ostareli potrebujejo skrb in najboljšo zdravstveno oskrbo ter da ni nobene potrebe, da bi bolnišnice in domove za starejše spremenili v ustanove za izvajanje medicinskih zastrupitev oz. samomorov. Kvaliteta družbe se ne sme nikoli meriti po tem, koliko ljudi bomo zastrupili, temveč po tem, kako bomo solidarni s tistimi, ki so nemočni in potrebni pomoči.

 

Miro Šlibar,

odgovoren za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci z bolnišničnimi duhovniki in duhovniki domov za ostarele