Duh Assisija 2017

27.10.2017 Katoliška cerkev Duhovni program, Mir, Molitev

Vsako leto 27. oktobra svetovno gibanje Duh Assisija pripravlja molitveno uro v spomin na svetovni dan molitve za mir, ko je svoj pečat vtisnil papež Janez Pavel II. 27. oktobra 1986 v Frančiškovem mestu Assisi.

Tedaj je papež Janez Pavel II. povabil skoraj vse predstavnike religij, da bi v mestu velikega svetnika skupaj molili za mir. V Sloveniji že od vsega začetka uresničujemo to naročilo in skupaj z mnogimi verniki in našimi škofi molimo za mir v Duhu Assisija.


Dogodki po Sloveniji za obeležitev Duh Assisija 27. oktobra:

  • 17.20: Sostro, župnija sv. Lenarta, križišče Dobrunjske ceste in Ceste na Urh: ob molitvi serafinskega rožnega venca romanje do cerkve sv. Urha, ob 18.00: sveta maša;
  • 17.45: Sveta Gora pri Gorici, bazilika Kraljice Svetogorske: molitvena ura pred Najsvetejšim za mir - Duh Asissija;
  • 18.00: Brezje, bazilika in narodno svetišče Marije Pomagaj: molitvena ura za mir in pravičnost - 31. obletnica molitev za mir, ki jo je leta 1986 v Assisiju organiziral sveti papež Janez Pavel II.

V okviru Frančiškovega Svetnega Reda (FSR) so se v zadnjih dvajsetih letih izoblikovale dejavnosti, ki so bile namenjene tudi mladim. V osemdesetih letih se je tako rodil "Duh Assisija". Kaj vse vključuje "Duh Assisija"?

  • Že od leta 1987 organizirajo romanja za mlade v Assisi, kjer jim želijo približati duhovnost in lik svetega Frančiška in svete Klare. Na krajih samih se srečujemo z njuno besedo, z njunim sporočilom in jo poskušajo ob Božji besedi presaditi v današnji čas.
  • Z leti se je rodila revija "Duh Assisija", ki je revija vseh asiških romarjev. Njen namen je, da bi romarji, tudi po romanju, ostali povezani, da bi jim vsaka nova številka prinesla nekaj asiške svežine in navdušenja.
  • V okviru "Duha Assisija" so ob 100. obletnici rojstva svetega Maksimiljana Kolbeja organizirali tudi romanje na Poljsko.
  • "Duh Assisija" pomaga ohranjati duha svetega Frančiška Asiškega v današnjem svetu. Frančišek ni samo svetnik 13. stoletja, ampak tudi za današnji čas.

… To, kar smo danes storili v Assisiju,
ko smo skupaj molili in pričevali
o naših prizadevanjih za mir,
uresničujmo vsak dan svojega življenja …
V tem je večno sporočilo Assisija,
nauk svetega Frančiška,
utelešenja tega ideala, ki navdušuje tudi nas.

Sv. Janez Pavel II. v Assisiju, 27. oktobra 1986

Več na spletni strani: http://minoriti.rkc.si/poslanstvo/duh-assisija