Dogodki ob praznovanju 1500-letnice prihoda svetega Nazarija v Koper

7.6.2024 Koper Škofija Koper
Upodobitev sv. Nazarija z mestom Koper - Foto: splet Upodobitev sv. Nazarija z mestom Koper - Foto: splet

Leto imenovanja škofa Nazarija in njegovega prihoda v mesto je sprejeto tudi kot leto ustanovitve mesta Koper in celotno mesto Koper se je zato z vsemi pristojnimi ustanovami na praznovanje nadvse zavzeto odzvalo in dostojno obeležuje dogodek na vseh ravneh in področjih.

V okviru stolne župnije se bodo s pomočjo škofije letos okrog praznika sv. Nazarija zvrstile prireditve, na katere ste lepo povabljeni vsi duhovniki in verniki in vsi prebivalci Škofije Koper:

  • V petek, 7.  junija 2024, ob 10. uri bo v Krstilnici sv. Janeza Krstnika odprtje, predstavitev in blagoslov razstave portretov koprskih škofov. Razstava bo odprta do 22. junija 2024.
  • V soboto, 8.  junija 2024, ob 10. uri bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja sveta maša z blagoslovom in predstavitvijo novih mašnih plaščev s čipkami.
  • Od ponedeljek, 10. junija 2024, do torka, 18. junija 2024, bo po cerkvah v Škofiji Koper potekala devetdnevnica v čast sv. Nazariju.
  • V petek, 14.  junija 2024, ob 10. uri, bo blagoslov in predstavitev obnovljene Rotunde svetega Elija.
  • V soboto, 15.  junija 2024, ob 20. uri, bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja koncert sakralne glasbe: Obalini komorni orkester Koper in organist Wladimir Matešić.
  • V nedeljo, 16.  junija 2024, ob 9.30, bo procesija iz Gortanovega trga  po mestu in v stolnici slovesna sveta maša v čast sv. Nazariju.
  • V torek, 18. junija 2024, ob 21. uri, bodo v stolnici Marijinega Vnebovzetja slovesne večernice pred  praznikom sv. Nazarija. Nato bo na Titovem trgu sledila svetlobna video projekcija (mapping)
  • V sredo, 19. junija 2024, ob 10. uri,  bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja slovesno somaševanje duhovnikov ob prazniku sv. Nazarija.
  • V soboto, 22. junija 2024, bo peš romanje v Boršt, rojstni kraj sv. Nazarija Sprejem romarjev v cerkvi na Škrljevcu ob 19. uri.
  • V soboto, 29. junija 2024, bo mašniško posvečenje v stolnici v Kopru ob 17.00. V mašnika bosta posvečena Luka Jesenko iz župnije Godovič in Mel Kovic iz župnije Miren.

‘To domovino ohranjaj, Sveti Nazarij, in vodi ti, ki se imenuješ oče in varuh Justinovega mesta’ (Krajepis, stran 35).

 

Sv. Nazarij, prvi koprski škof – življenjepis – iz knjige Svetnik za vsak dan (Silvester Čuk, ki je izšla pri Ognišču)

Mesto Koper po starem izročilu 19. junija obhaja god svojega zavetnika svetega Nazarija, ki naj bi bil prvi škof tega mesta. Prva koprska stolnica naj bi bila na tem mestu zgrajena že v 9. stoletju. Zunanjščina in notranjščina, zlasti pa arheološka izkopavanja v novejšem času, pričajo, da so jo večkrat prezidavali. Sedanjo obliko in velikost je dobila v prvi polovici 18. stoletja.

Koprska stolnica je bila vedno posvečena Marijinemu vnebovzetju, kot mnogo najstarejših cerkva na slovenskih tleh. Sveti Nazarij pa je bil vedno češčen kot zavetnik mesta. Po izročilu, ki ga sprejemajo skoraj vsi krajevni zgodovinarji, je oglejski patriarh Štefan, ko je uvidel, da ne zmore več sam voditi škofije, ker je s širjenjem krščanstva proti vzhodu vedno bolj rasla, ustregel vernikom v teh krajih: na priporočilo cesarja Justina I. je prosil papeža Janeza I., naj dovoli, da si večja mesta v Istri izberejo lastnega škofa. Izvolili so jih šest, med njimi Nazarija za mesto Kapris ali Egido v Tržaškem zalivu.

Izročilo ve povedati celo to, da je bil Nazarij rojen med letoma 470 in 480 v kraju Elpidum v okolici mesta; nekateri menijo, da v sedanjem Borštu. Za škofa je bil posvečen leta 524, novoustanovljeno škofijo pa naj bi vodil 33 let. Umrl je pred letom 557 in bil pokopan v svoji stolni cerkvi Matere Božje. Pred napadi barbarskih narodov so njegove posmrtne ostanke skrili. Odkrili so jih več stoletij pozneje, ko se je nekdanji Kapris ali Kaprarija preimenoval v Justinopolis (po bizantinskem cesarju Justinu II.).

V 12. stoletju je mesto prišlo pod Benečane in vedno bolj se je uveljavljalo ime Capodistria (‘glava Istre’). Leta 1380 so Genovežani mesto oplenili in odnesli v Genovo tudi relikvije sv. Nazarija. Šele leta 1422 je koprski škof Jeremija Pola dosegel, da so jih vrnili. Shranjeni so v marmornatem sarkofagu za škofovim sedežem. Na njem je v latinščini napisano: »To domovino ohranjaj in vodi, sveti Nazarij, ki veljaš za očeta in varuha Justinovega mesta.«

Vir novice: Škofija Koper