Dobrodelna akcija Ne pozabimo za pomoč v JV Evropi 2020

2.3.2020 Slovenija Karitas, Cerkev v Sloveniji
Škofijska karitas Koper v Banja Luki v BiH podpira otroke pri šolanju in pomaga pri obnovi hiš revnim družinam. Škofijska karitas Koper v Banja Luki v BiH podpira otroke pri šolanju in pomaga pri obnovi hiš revnim družinam.

Slovenska karitas v postnem času že tradicionalno vabi k solidarnosti z ljudmi v stiski na območjih JV Evrope. Zbrana sredstva v 13. dobrodelni akciji Ne pozabimo bodo namenjena za pomoč najrevnejšim družinam, otrokom in starejšim v BiH, Srbiji, Makedoniji in Albaniji.

Zaradi visoke brezposelnosti in skromnega zaslužka so številne družine na teh območjih v hudih stiskah. Mnogi odhajajo v tujino, da bi preživeli. Pokojnine so zelo nizke in za zdravstvo je slabo poskrbljeno. Z akcijo Slovenska karitas v sodelovanju z lokalno Karitas ali sestrami usmiljenkami podpira programe pomoči na domu za bolne in starejše, ljudske kuhinje in pomoč v paketih hrane. Namenja tudi gradbeni material za delovne tabore dijakov iz Slovenije v BiH, ki prostovoljno pomagajo revnim družinam pri obnovi in ureditvi bivališč.

Gradiva: zgibanka

Lani je Slovenska karitas preko akcije Ne pozabimo zbrala 106.041,05 EUR. Z zbranimi sredstvi so Škofijske karitas preko lokalnih organizacij Karitas in skupnosti sester realizirale sledeče programe pomoči:

  • Ob podpori Škofijske karitas Ljubljana je bila podprta ljudska kuhinja »Jelo na kotačima« v Sarajevu in Zenici v BiH, kjer dnevno razdelijo topel obrok več kot 250 ljudem. Dijaki iz Ljubljane pa so pomagali pri obnovi strehe in urejanju hiš trem družinam v Jelah»Delovni tabor v Bosni, kjer smo pomagali trem družinam, je vsem prinesel novo izkušnjo. Ob marsičem smo se zamislili, predvsem ob ljudeh, ki živijo v težkih in skromnih razmerah, a so kljub temu veseli in hvaležni.« Dolores Kralj, dijakinja Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani.
  • Škofijska karitas Koper v Banja Luki v BiH podpira otroke pri šolanju in pomaga pri obnovi hiš revnim družinam. Ob pomoči mladih prostovoljcev in treh zidarjev iz Vipave je v Prijedoru zgradila streho nad glavo družini, v kateri živita mati in sin. Otroke iz okoliških vasi pa so razveselili z oratorijem.
  • Škofijska karitas Novo mesto v sodelovanju s s. Vido Gerkman podpira delovanje ambulante in nego onemoglih na domu v Gramshu v Albaniji. Sestre so lani z zdravili ter z oskrbo pomagale 1.131 ljudem. Z opremo in obnovo pa so pomagale 11 revnim družinam urediti dostojnejše bivališče.
  • Sestra Vida Gerkman o pomoči iz Slovenije: »Si lahko zamislite, kaj bi kot sestra rekla ljudem, ko brezupno iščejo pomoč, so nepokretni, brez zdravil, brez pohištva … Tolažba ni dovolj. Potrebna je konkretna pomoč. Ko se ljudje zahvaljujejo, gre zahvala vsakemu od vas v Sloveniji, ki z darom mnogim v Albaniji olajšate težo življenja.«
  • Škofijska karitas Celje je v Makedoniji pomagala 650 revnim družinam s paketi s hrano, plenicami za otroke in odrasle, higienskimi in šolskimi potrebščinami ter novo obutvijo.
  • Nadškofijska karitas Maribor v Aleksincu v Srbiji podpira program nege na domu. Več kot 740 družin iz Zrenjanina, Niša in Aleksinca je prejelo 1.062 paketov pomoči z osnovnimi dobrinami. 

Slovenska karitas tudi letos vabi vse ljudi odprtega srca k tej solidarnosti, da NE POZABIMO na revne v JV Evropi in jim s tem prinesemo nekaj upanja. S paketi hrane, oblekami, šolskimi potrebščinami ter sanitetnim, gradbenim in drugim materialom ter s podporo različnim socialnim programom bo Karitas v tem letu ponovno pomagala ljudem v Srbiji, BiH, Makedoniji in Albaniji. Podprli bomo tudi triletni razvojni projekt »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji«, ki se je začel izvajati v januarju 2020 in ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Darovalci svoj dar lahko nakažejo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140-0015556761, Sklic: 00 2518, Namen: Pomoč JV Evropa, Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X. Obrazec za darovanje na http://www.karitas.si/daruj/donacija. HVALA iz srca vsem za solidarnost! 

 

Mag. Cveto Uršič
Generalni tajnik Slovenske karitas

Kontakt: [email protected], 031 344 481