Dekliški zbor sv. Stanislava izjemno uspešen med izbranimi zbori na elitnem 8. evropskem zborovskem festivalu v Baslu

20.5.2012 Basel, Švica Glasba, Zavod sv. Stanislava
Dekliški zbor sv. Stanislava v Baslu - foto - Lenart Zore Dekliški zbor sv. Stanislava v Baslu - foto - Lenart Zore

Dekliški zbor sv. Stanislava je od torka, 15. do nedelje, 20. maja 2012, pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič gostoval na mladinskem zborovskem festivalu 8. Europäisches Jugendchor Festival Basel v Švici. Gre za prestižni festival, ki se ga lahko udeležijo le zbori, ki jih povabijo organizatorji.

Slovenski zbor se je uvrstil med uglednejše mladinske pevske zbore v mednarodnem merilu po izjemnem uspehu, zmagi na evroradijskem tekmovanju pevskih zborov Let the Peoples sing oktobra 2009 v Oslu na Norveškem. Sestavljajo ga dijakinje Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane in je edini slovenski zbor, ki je doslej zmagal na tovrstnem tekmovanju.

Na tokratnem festivalu v Baslu so gostovali najboljši evropski mladinski zbori, med drugim Dekliški zbor TV Estonije, Otroški zbor Praške filharmonije s Češke, Mešani zbor glasbene gimnazije Stockholm s Švedske ter Komorni zbor gimnazije Sibelius s Finske. Poseben gost festivala je bil mladinski zbor Schole Cantorum Coralina s Kube.

Slovenske dijakinje so nastopile s tremi zaokroženimi repertoarji, in sicer t. i. klasičnim, na katerem so predstavile slovensko umetno glasbo od renesanse do 21. stoletja, ter ljudskim in pop programom. Posebej velja omeniti nastop v veličastni baselski stolnici, v kateri so poslušalci, ki so prostor napolnili do zadnjega kotička, navdušeno spremljali zbor in nastop v Gelterkindnu, kjer so bile pevke za poustvarjanje nagrajene s stoječimi ovacijami.

V okviru festivala je v preteklih dneh potekalo več kot 40 koncertov in prireditev v cerkvah, koncertnih dvoranah in na prizoriščih na prostem pred več kot 22.000 gledalci.


Besedilo je pripravila pomočnica direktorja Zavoda sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar, ki je na voljo tudi za dodatne informacije na tel. št. 01/582–21–51, po e-pošti pa na naslovu [email protected]. Prim. tudi spletno stran www.stanislav.si.