Dan odprtih vrat v Zavodu sv Stanislava - »Ker hočem dihati na svoj način«

Izjemno zanimanje javnosti za dan odprtih vrat Izjemno zanimanje javnosti za dan odprtih vrat

Izjemen obisk

»Odpiramo vrata in srce« je pisalo na strani Facebook Škofijske klasične gimnazije in temu vabilu se je na dan odprtih vrat v Zavodu sv. Stanislava odzvalo več kot 700 obiskovalcev. V soboto, 31. januarja 2015, so doživeli utrip dela in ustvarjanja predvsem na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu, s stojnicami pa so se predstavile vse enote, letos prvič tudi Vrtec Dobrega pastirja. V zavodu tako dnevno srečujemo skoraj 1500 učencev.

 

Kako dihati na svoj način?

Rdeča nit letošnjega dogajanja je bilo geslo »Ker hočem dihati na svoj način«, saj smo želeli poudariti predvsem tiste vsebine, ki poleg kakovostnega pouka spodbujajo ustvarjalnost vseh vrst in ki v veliki meri pomagajo odkrivati talente in enkratnost posameznega učenca. Zato so si letos imeli obiskovalci prvič priliko ogledati kar 21 interesnih dejavnosti: od takih, ki jih že več kot dvajset let povezujemo z razširjenim programom na ŠKG, kot so zbori, godalni orkester, likovna šola, dramski krožek ter naravoslovni, družboslovni in športni krožki, do tistih, ki jih nudimo šele v zadnjih letih: to so filmska ustvarjalnica, impro liga, elektrotehnika, programiranje, robotika in podjetništvo. Večino dejavnosti so prikazali dijaki sami, kar je dragocena informacija iz prve roke predvsem za bodoče gimnazijce. Tudi starši so se v velikem številu oglasili na info točki »Starši staršem«, kjer so jim starši dijakov gimnazije in dijaškega doma posredovali izkušnje o šoli in domu.   

V spodbudnem okolju razredne in šolske skupnosti dijaki sami veliko doprinesejo k dobremu vzdušju, ki je soliden temelj za samostojno in zadovoljno prihodnost posameznikov in s tem tudi družbe. S prizadevanjem za uravnoteženost med odličnostjo v znanju in vzgojo za solidarnost učencev izpolnjujemo osnovno poslanstvo Škofijske klasične gimnazije. Res velik obisk kaže, da zmoremo odgovoriti na vprašanja: zakaj duhovnost, ko pa danes ljudje stremimo za materialnim, zakaj klasičnost, če pa to res ni več moderno, zakaj so dragoceni odnosi, če pa je pomemben le posameznik. Veseli nas, da mnogi pri nas najdejo tudi odgovore in da so bili prav spoštljivi odnosi na dnevu odprtih vrat še posebej izpostavljeni.

 

Veliko zanimanje za pouk

Večina obiskovalcev, ki so prišli na dan odprtih vrat, je izkoristila možnost obiska pouka na gimnaziji. Iz ankete je razvidno, da je bil prav pouk všeč veliki večini staršev in osnovnošolcev, zanimanje zanj pa je bilo izjemno. Na ta način se tudi najlažje razbije marsikateri mit o pouku na ŠKG. Nekaj devetošolcev je po uri glasno ugotavljalo, da je predmet Vera in kultura zelo uporaben in življenjski. Nekateri obiskovalci, predvsem tisti, ki niso iz Ljubljane, so si ogledali še dijaški dom, nekateri so prisostvovali predstavitvi zavoda. Ravnatelj Škofijske klasične gimnazije prof. Simon Feštanj je poudaril, da je šola odprta za vse, ki spoštujejo njeno usmeritev. Predvsem starše je razveselila tudi novica, da mnogo škofijcev najde v vrstah sošolcev svojega življenjskega sopotnika; nedavno se je par celo poročil v razredu, v katerem se je spoznal.

Glasbeni program sta letos oblikovala Godalni orkester glasbene šole pod mentorstvom Draga Arka in (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Kljub prikupno zmedenemu imenu njihovo petje izkazuje, da trdo delajo, a videti in slišati je bilo, da pri tem uživajo.

 

Posebnosti gimnazijskega programa

Velika večina vseh obiskovalcev se je pridružila vodenim ogledom knjižnice, cerkve sv. Stanislava, kapele, športne dvorane, ki ima z letošnjim šolskim letom novo umetno plezalno steno, upravnih prostorov ter predstavitvi delovanja Sklada za pomoč družinam. Poleg duhovnega življenja, klasične usmeritve in ustvarjanja vseh vrst so bile predstavljene tudi dejavnosti, ki razvijajo solidarnost, mednarodne izmenjave ter športni in naravoslovni projekti. Predvsem slednji so spremenili mnenje nekaj obiskovalcev, ki so bili prepričani, da imamo na šoli večinoma le družboslovne predmete. Nekaj vprašanj s strani staršev in osnovnošolcev je bilo tudi o klasični usmeritvi naše šole. Šolski predmet latinščina s klasično kulturo ni le odlično izhodišče za lažje učenje ostalih tujih jezikov, logičnega razmišljanja, argumentiranja, ampak predstavlja povezavo med športom, umetnostjo in znanostjo. V Evropi in svetu v zadnjem času doživlja pravi porast.

 

Jegličev dijaškem dom je lahko drugi dom

Tudi življenje Jegličevega dijaškega doma je bilo predstavljeno iz prve roke, torej od dijakov, ki tam bivajo. Domski dijaki so obiskovalcem ponudili sladke prigrizke, ki so jih sami pripravili. Letos je dom obiskalo kar 200 staršev in osnovnošolcev.

 

Osnovnošolci večinoma iz osrednje slovenske regije in velikih družin

Največ obiskovalcev je prišlo na dan odprtih vrat na priporočilo sorodnikov in prijateljev, ostali pa so pridobili informacije na predstavitvah gimnazije na osnovnih šolah,  na spletnih straneh in Facebooku Škofijske klasične gimnazije, na sejmu Informativa, preko župnij, na jesenskih delavnicah za osnovnošolce, ter v javnih medijev. Osnovnošolci, ki so nas obiskali prihajajo iz številčnejših družin, večinoma iz osrednje slovenske regije.

 

Za organizacijo dneva odprtih vrat je bila letos odgovorna Helena Medvešek, profesorica informatike na Škofijski klasični gimnaziji.

Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za izkazano zanimanje in zaupanje. Morda smo jim vsaj malo olajšali odločitev o nadaljnjem šolanju in upamo, da se v čim večjem številu z devetošolci vidimo 1. septembra – nam in njim v veselje.

Vljudno vabljeni tudi na informativni dan, ki bo v petek, 13. februarja, ob 9.00 in 15.00 ter v soboto, 14. februarja, ob 9.00.

 

Vabljeni k ogledu slik na: http://foto.stanislav.si/v/skg/20140131_Dan+odprtih+vrat/

Lily Schweiger Kotar,
pomočnica direktorja