Dan odprtih vrat v Hiši Malorca v Ajdovščini

10.10.2017 Ajdovščina Karitas, Škofija Koper, Solidarnost, Prostovoljstvo
Hiša za brezdomce Malorca v Ajdovščini - Foto: splet Hiša za brezdomce Malorca v Ajdovščini - Foto: splet

Ob Svetovnem dnevu brezdomstva, 10. oktobra, bo v Hiši za brezdomce Malorca v Ajdovščini, Prešernova 10, dan odprtih vrat med 10. in 15. uro.

Ob obisku bo možen ogled prostorov in predstavitev programa ter izmenjava mnenj o temi brezdomstva, ki postaja vse bolj aktualna. Vsakega obiskovalca čaka tudi manjše presenečenje, ki so ga ustvarili skupaj s stanovalci v Hiši Malorca.

Hiša Malorca je bila ob podpori Občine Ajdovščina in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter enake možnosti odprta februarja 2015. Od takrat naprej je v hiši našlo zatočišče več kot trideset oseb, ki so potrebovale streho nad glavo in sočloveka praviloma za daljše časovno obdobje, ki jim pomaga iskati pot iz nastale situacije.

V hiši je 6 spalnic s 10 posteljami, kopalnica, wc, kuhinja, dnevni prostor in pisarna za osebni pogovor. Pred hišo je tudi vrt, drevesa in grmovnice, ki jih stanovalci sami urejajo, saj je, poleg drugih dejavnosti, tudi to del delovne terapije. Trenutno je v hiši 7 oseb, zanje skrbita javna delavka in strokovna delavka Škofijske karitas Koper.  

V Škofijski karitas Koper se program za brezdomce izvaja tudi v Bertokih, kjer ni namestitev temveč le dnevni sklop z različnimi podpornimi dejavnostmi ter skrb za osebno higieno, oblačila in druge potrebe. Mesečno prihaja v Center v Bertoke povprečno med 60 in 70 oseb.


Kontaktna oseba v Hiši Malorca je Andreja Kobal, GSM: 064/195-859, e-pošta: [email protected]

Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper, GSM:041/429-713, e-pošta: [email protected]