Dan molitve in posta za Libanon

4.9.2020 Katoliška cerkev Molitev, Papež Frančišek
Foto: Agensir Foto: Agensir
Danes, 4. septembra 2020, poteka dan molitve in posta za Libanon, h kateremu je pozval papež Frančišek med splošno avdienco v sredo, 2. septembra 2020. V Bejrut je včeraj prispel tudi kardinal Pietro Parolin, ki je že daroval mašo v narodnem marijanskem svetišču v Harissi.

Dan molitve in posta za Libanon poteka natanko mesec dni po tragični eksploziji v bejrutskem pristanišču, ki je terjala 220 smrtnih žrtev in sedem tisoč ranjenih, tristo tisoč oseb pa je moralo zapustiti svoje domove. Kardinal Parolin v Bejrut prihaja v papeževem imenu, kot znamenje njegove bližine in solidarnosti.

Skupaj v prizadevanju za mir
»Libanona ne pustite samega! Libanon potrebuje svet, a tudi svet potrebuje ta edinstven poskus pluralizma, kar je Libanon,« je dejal kardinal Parolin med srečanjem z verskimi voditelji, ki se je včeraj odvijalo v maronitski katedrali sv. Jurija v Bejrutu. »Naše trpljenje nam lahko pomaga, da prečistimo svoje namene in okrepimo svoje sklepe o skupnem življenju v miru in dostojanstvu, o boju za boljše vodenje, ki bo pospeševalo odgovornost in transparentnost. Skupaj lahko premagamo nasilje in vsako vrsto avtoritarizma, s tem ko pospešujemo vključujoče državljanstvo, utemeljeno na spoštovanju temeljnih pravic in dolžnosti,« je zatrdil Parolin in spodbudil k vztrajnosti in vlaganju v sposobnosti mladih in v njihovo hrepenenje po miru in boljši prihodnosti. Izpostavil je lepe primere solidarnosti, do katerih prihaja po celotni libanonski prestolnici.

Libanon ni sam
Pri homiliji med mašo v narodnem svetišču Naše Gospe iz Harisse pa je Parolin dejal, da »bodo Libanonci obnovili svojo državo, s pomočjo prijateljev in s svojim duhom razumevanja, dialoga in sobivanja, po katerem so se vedno odlikovali«. Spomnil je na težave v tem letu, ki je zaznamovano z različnimi tragičnimi dogodki: od ekonomske, socialne in politične krize do pandemije koronavirusa, ki je celotno situacijo samo še poslabšala, ter eksplozije v bejrutskem pristanišču, ki je povzročila strašno stisko. »Res je, da Libanonci živijo grenke trenutke. Obremenjeni so, izčrpani in razočarani. A niso sami,« je zatrdil Parolin in izpostavil bližino in solidarnost papeža Frančiška ter tudi otipljivo solidarnost mnogih držav.

Bejrut se bo dvignil iz svojega pepela
Spomnil je na Gospodove besede, ki vabijo k upanju ter poudaril, da se bo Bejrut dvignil iz svojega pepela z dialogom in s solidarnostjo, z novim pristopom k upravljanju javnih zadev, s posebno pozornostjo do skupnega dobrega, ki sloni na spoštovanju zakonov, dolžnosti, transparentnosti in kolektivni odgovornosti. »Prihodnost, ki jo je treba zapisati z materinsko priprošnjo Marije, Naše Gospe iz Harisse, kajti – kot je povedal papež – zahvaljujoč njej se širi vonj po skupnem sobivanju po celotnem območju Bližnjega vzhoda,« je sklenil kardinal.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija