Cerkveni zborovodja Tomaž Tozon odlikovan s Ciril-Metodovem odličjem

4.12.2017 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, SŠK, Nagrada, Glasba
Tomaž Tozon - Foto: Glasbena matica Tomaž Tozon - Foto: Glasbena matica

Slovenski škofje so na 103. redni seji Slovenske škofovske konference, ki je potekala 27. in 28. novembra 2017 v Ljubljani sklenili, da podelijo najvišje odlikovanje Katoliške cerkve v Sloveniji, odličje sv. Cirila in Metoda, stalnemu diakonu in profesorju mag. Gregorju Pavliču ter cerkvenemu zborovodji Tomažu Tozonu.

Cerkveni zborovodja Tomaž Tozon prejme odličje sv. Cirila in Metoda ob 80-letnici življenja v zahvalo in priznanje za dolgoletno delovanje na področju cerkvene glasbe in zborovskega dirigiranja. Pri patrih frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani je Tomaž Tozon oblikoval in vodil zbor, ki je od jeseni 1966 pel vsako nedeljo pri sv. maši ob 11. uri. Zbor si je nadel ime sv. Cecilije in je leta 2017 slavil 50-letnico obstoja. Iz APZ sv. Cecilije je izšlo 16 duhovnikov in 3 škofje. 1. decembra 1973 je zbor pel v Vatikanu pred papežem Pavlom VI., leta 1990 pa pred papežem Janezom Pavlom II. Tomaž Tozon je v dolgi karieri vodil preko 25 cerkvenih pevskih zborov po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Pel je tudi pri številnih svetnih zborih in vodil več zborov ter številne oktete.

 

Odličje sv. Cirila in Metoda

Člani Slovenske pokrajinske škofovske konference (SPŠK) so 18. junija 1985 sprejeli sklep o cerkvenem odlikovanju za zvesto služenje Cerkvi na Slovenskem. Odlikovanje, sestavljeno iz okrogle bronaste plakete z reliefno podobo sv. Cirila in Metoda in diplome, se podeljuje osebam ali ustanovam, ki so se izkazale s posebnim zvestim služenjem Cerkvi med Slovenci. Odlikovanec ima pravico, da eden od slovenskih škofov zanj opravi pogrebno sv. mašo po krajevni navadi in vodi pogrebne obrede, če svojci pravočasno obvestijo škofa, v čigar škofiji bo pokop.