Blagoslov relikviarija sv. Frančiška Asiškega: »Hvaljen, moj Gospod«

2.10.2022 ob 10:00 Brezje Redovništvo, Umetnost

V nedeljo, 2. oktobra 2022, ob 10. uri bo narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah praznovanje rožnovenske nedelje in blagoslov relikviarija sv. Frančiška Asiškega.

Na prvo oktobrsko nedeljo v slovenskem Marijinem narodnem svetišču obhajajo rožnovensko nedeljo, ki je obenem tudi Frančiškova nedelja.

Slovesno sveto mašo bo ob 10. uri daroval provincialni minister frančiškanov p. Marjan Čuden, ki bo po sveti maši blagoslovil relikviarij svetega Frančiška.

Frančiškova nedelja je za Brezje poseben praznik, saj predstavlja obletnico posvetitve cerkve in razglasitve cerkve za baziliko Marije Pomagaj. Pred dvema letoma, prav tako na Frančiškovo nedeljo, 4. oktobra 2020, sta provincialni minister p. Marjan Čuden in rektor bazilike Marije Pomagaj p. dr. Robert Bahčič blagoslovila relikviarij sv. Frančiška Asiškega, izredno umetniško delo Christopha Steidl Porenta. Relikviarij je po dveh letih priprav našel svoje mesto v baziliki Marije Pomagaj, v stranski kapeli, kjer se prav tako nahaja relikviarij svetega Janeza Pavla II.

Relikviarij bosta blagoslovila provincialni minister p. Marjan Čuden in rektor bazilike dr. Robert Bahčič. V programu ob blagoslovu bosta sodelovala Marjan Bunič in Alen Salihović. Relikviarij se v baziliki Marije Pomagaj nahaja v kapeli sv. Antona Padovanskega. 

Ob blagoslovu so pripravili knjigo o relikviariju svetega Frančiška v baziliki Marije Pomagaj. Monografijo z naslovom »Hvaljen moj Gospod« sta pripravila in uredila dr. p. Robert Bahčič in Ignac Navernik. 

Knjiga, ki je pred vami, je svojevrstno potovanje, tako v zgodovino kakor v teologijo relikvij, teoloških odtenkov njihovega pomena in rabe, pa tudi potovanje v življenje in duhovnost sv. Frančiška, v duhovnost njegovih bratov ter sester. … Lahko ji poljubno sledite. Lahko uberete možnost, da k njej pristopite zaporedno, kakor smo jo zastavili, od prve do zadnje strani; lahko pa si poljubno izberete vrstni red poglavij. Katerikoli pristop boste izbrali, verjamemo, da boste lahko odnesli vsaj drobtinico, ki bo primerna za vaš sedanji življenjski trenutek. Veseli bomo, če bo ta knjiga postala vaš sopotnik, h kateremu se boste lahko meditativno vračali, kakor se vračate k Mariji Pomagaj in k relikvijam ter relikviariju njenega trubadurja sv. Frančiška Asiškega. (iz prispevka urednika Ignaca Navernika).

 

Besedilo je posredovala direktorica romarskega urad Brezje dr. Andreja Eržen Firšt, ki je na voljo za dodatne informacije preko e-pošte: [email protected]