Blagoslov kapel v vojašnici Cerklje ob Krki in Celje

Vojaški kaplan Aleksander Urek pri ambonu ob blagoslovu kapele v vojašnici v Cerklje ob Krki. Vojaški kaplan Aleksander Urek pri ambonu ob blagoslovu kapele v vojašnici v Cerklje ob Krki.

V četrtek, 19. 6. 2014, je v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut blagoslovil kapelo Svete družine. Ob požrtvovalnem delu nekaterih pripadnikov te vojašnice in požrtvovalni podpori vojaškega kaplana Aleksandra Ureka je nastal lepo urejen bogoslužni prostor, katerega končna zamisel predvideva centralno upodobitev Svete družine.

Slovesnosti so se udeležili tudi domači župnik Janez Žakelj in prebivalci lokalne skupnosti, s petjem pa so sodelovali pripadniki Vojaškega vikariata.

Dan kasneje, v petek, 20. 6. 2014, je bila blagoslovljena kapela v vojašnici v Celju, posvečena svetima Ignaciju Loyolskemu in Maksimiljanu Celjskemu. Tudi tu je z veliko vloženega truda in z osebnimi donacijami pripadnikom te vojašnice in dobrotnikom ob neumornem pastoralnem asistentu Francetu Kokalju uspelo preurediti manjšo učilnico v lično kapelico.

Na treh ikonah, ki krasijo oltar in jih je prispeval atelje Center Aletti, je upodobljena sv. Trojica ter nadangela Mihael in Gabrijel.

Vojaški poklic je zaradi stopnje tveganja tako v času usposabljanj kot v času vojaških vaj in v svoji osnovi zelo zahteven poklic. Način življenja vojakov močno zaznamuje celotno družino. Prav zaradi tega je še kako pomembno, da sta luč sveta ugledali kapeli, kjer bodo verni pripadniki Slovenske vojske ob zgledu svete družine in pomoči nadangelov pred oltar prinašali tisto, kar jim je v življenju najbolj sveto - svoje družine in svoja življenja.

Blagoslovilne besede je izrekel tudi evangeličanski vojaški Aleksander Erniša.

 

Besedilo je pripravila pastoralna asistentka Silvestra Sadar, ki je za dodatne informacije na voljo na e-naslovu: [email protected].