Predavanje in pogovor z Alenko Puhar ob knjigi dr. Rogersa »Partizanski kirurg«

12.3.2020 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Izobraževanja, Knjižne novosti

V četrtek, 12. marca 2020, ob 19. uri, bo v Jožefovi dvorani Doma sv. Jožef Celje predavanje in pogovor z Alenko Puhar ob knjigi dr. Rogersa Partizanski kirurg.

Alenka Puhar je znana novinarka, ki je se je pri svojem novinarskem delu lotila mnogih zelo aktualnih tem. Že leta 1967 je prevedla znano knjigo Georga Orwella »1984«, kar je bilo za tisti čas nekaj prav izjemnega. Njena prva knjiga, s katero se je lotila nečesa novega je bila 1982 »Prvotno besedilo življenja«, o otroštvu na Slovenskem v preteklosti. Zelo je opozorila nase s knjigo o Angeli Vode 2004, ki je bila za nas Slovence do takrat skoraj nepoznana. Sledili so mnogi zapisi, predavanja, ki so se lotevali naše polpretekle zgodovine. Prad kratkim je skupaj s še dvema avtorjema izdala knjigo o Leonu Štuklju, ki je bil kot vrhunski športnik in pravnik do pred kratkim zamolčan.

Tokrat bo predstavila knjigo »Partizanski kirurg« Lindsaya Rogersa« iz Nove Zelandije, ki je med vojno pomagal kot kirurg v raznih delih Jugoslavije, tudi v Slovenji. Po vojni je o tem napisal knjigo, ki je bila 1957 prevedena tudi v slovenščino in o njej praktično ni nihče vedel. Tu je zanimiva predvsem usoda te knjige in to, zakaj jo je Alenka Puhar 2018 ponovno prevedla. O tem nam bo spregovorila. Gostja: Metka Klevišar, dr. med.