Akcija Škofijske karitas Koper za pomoč šolarjem Da bo korak v šolo vesel

1.9.2019 Škofija Koper Karitas, Škofija Koper, Izobraževanje
Foto: Družina Foto: Družina

V mreži Škofijske karitas Koper že desetletja vodijo akcijo za pomoč šolarjem s podnaslovom Da bo korak v šolo vesel, ki je del vseslovenske akcije Otroci nas potrebujejo.

V letošnjem poletju je pomočs šolskimi potrebščinami prejelo 771 družin s 1.581 šolarji. Poleg zvezkov in drugih zbranih šolskih potrebščin so sodelavci Škofijske karitas Koper po terenu razdelili 1.096 bonov za nakup potrebščin v knjigarni ter sredstva iz Posvojitve na razdaljo. Skupna vrednost finančne in materialne pomoči šolarjem znaša 57.625 Eur. 

Na podlagi izkušenj in poznavanja potreb po Župnijskih, Dekanijskih in Območnih karitas na ozemlju Škofije Koper so pomoč zbiranja in razdeljevanja pomoči letos načrtovali že konec maja. Večino pomoči je bilo razdeljene v Centrih karitas, ki jih je širom koprske škofije 13, in sicer: Bovec, Tolmin, Nova Gorica, Grgar, Ajdovščina, Idrija, Postojna, Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica, Koper, Portorož in Izola. Pri Karitas se zavedajo, da je potrebno staršem dati pomoč že v začetku počitnic, da lahko načrtujejo izdatke za šolske potrebščine svojih otrok. Večina pomoči je bila razdeljena ob materialni pomoči s hrano, saj je bilo v vseh naštetih Centrih karitas letos že razdeljene 160 ton hrane družinam in posameznikom, kjer je tudi veliko otrok. V primeru, da družine ne prejemajo pomoči v hrani, so pa potrebe pred začetkom šolskega leta velike, jim to pomoč sodelavci Župnijske karitas nesejo na dom ali pa jih povabijo v pristojni Center karitas.

To pa ni edina oblika pomoči šolarjem, saj se je počitniških dejavnosti v Portorožu in Soči udeležilo več kot 150 otrok in mladih. S septembrom ponovno odpira vrata program Popoldan na cesti, ki deluje na 10 lokacijah s 110 mladimi prostovoljci in strokovnimi sodelavci, ki pomagajo skozi vse šolsko leto, najmanj enkrat na teden, skoraj 300 otrokom pri učnih težavah in organiziranemu preživljanju prostega časa. Letos načrtujejo širitev tovrstne pomoči, saj je prošenj s strani staršev in tudi osnovnih šol veliko. 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, GSM: 041 429 713, e-pošta: [email protected]