9. koncer SA 12/13, Zbor in orkester Consortium musicum

12.6.2013 ob 19:30 Uršulinska cerkev sv. Trojice, Ljubljana Glasba, Umetnost

9. koncert Sakralnega abonmaja v sezoni 2012/13 zbora in orkestra Consortium musicum pod vodstvom dirigenta Gregorja Klančiča bo v sredo, 12. junija 2013, ob 19.30 v župnijski cerkvi sv. Trojice pri uršulinkah v Ljubljani.

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Missa in hon. SS:mae Trinitatis KV 167
Georg Friedrich Handel: Coronation anthems

Na glavo si mu položil krono iz čistega zlata

V rokopisu je ta Mozartova maša datirana z junijem 1773. Verjetno je bila prva izvedba tega dela 5. junija istega leta v Dreifaltigkeitskirche (Sv. Trojica) v Salzburgu. Glede na bogato instrumentalno zasedbo bi lahko mašo opredelili kot misso solemnis. Maša ima povsem zborovski značaj, saj v njej ni predvidenih vokalnih solistov. Prav tako v njej ni izrazito ločenih stavkov, razen šestih delov mašnega ordinarija. Mozart se v delu izogiba pretiranim dramatičnim efektom, bolj kot to pa zasleduje oblikovno enovitost in kaže svoje kontrapunktične vrline v treh sklepnih fugah.

Leta 1727 je Händel kot skladatelj londonske kraljeve kapele napisal glasbo, ki je spremljala obred kronanja kralja Jurija II. Likovne upodobitve te slovesnosti, pa tudi skladateljeve opombe v rokopisu nam dajejo vpogled v številno izvajalsko zasedbo, ki je še desetletja kasneje zbujala zanos in občudovanje. Največjo veličastnost pa je dogodku zagotovo dajala Händlova glasba. Štirje izbrani starozavezni teksti so izrazito slavnostnega značaja in nam kažejo sijaj neminljivega Kristusa Kralja.