8. februar – god svete Jožefine Bakhite

8.2.2015 ob 10:00 Ivančna Gorica Svetnik, Župnija , God

Na dan, ko Slovenci praznujemo kulturni praznih, obhaja Cerkev god svetnice, katere priljubljenost v svetu nezadržno raste – svete Jožefine Bakhite iz reda kanonsijank, Hčera Božje ljubezni. Njeno življenje na prehodu iz devetnajstega v dvajseto stoletje v Sudanu v Afriki so zaznamovale boleče izkušnje suženjstva in nato Božji poseg, po katerem je prišlo do popolnega preobrata, ko je spoznala svojega križanega Gospoda. Sveta Bakhita je znamenje v današnjem času, da lahko Božje usmiljenje doseže vsakega človeka, čeprav bi se okoliščine njegovega življenja lahko zdele še tako nemogoče.

Bakhitino brezskrbno otroštvo je bilo nasilno prekinjeno, ko so jo ugrabili arabski trgovci s sužnji. Iztrgana iz ljubečega družinskega okolja je pahnjena v bedo in trpljenje, ko je človek ponižan in so mu odvzete vse pravice ter postane kot stvar, s katero lastnik razpolaga po svoji volji. Najhujše trpljenje doživi, ko služi turškemu generalu in ji na telesu z britvijo naredijo sto štirinajst znamenj, vanje pa vtrejo soli, da bi ostala vidna vse življenje. Nezavestna obleži v mlaki krvi, potem pa tri mesece ostane negibna v postelji. Toda Božja pota so nedoumljiva človeškemu razumu in tako Bog kot ljubeči Oče nameni Bakhito za večje in lepše stvari. Kupi jo italijanski konzul Calisto Legnani z namenom, da jo osvobodi, ker pa je zaradi šoka ob ugrabitvi pozabila svoje ime in ime vasi, kjer je živela, je ne more vrniti njeni družini. Ko se konzul zaradi mahdistične revolucije vrne v Italijo, vzame s seboj tudi Bakhito in jo ob izkrcanju v Genovi izroči prijatelju Augustu Michieliju. Bakhita postane varuška novorojeni hčerki Mimmini. Michielijevi, ki imajo hotel v Suakinu, prodajo svojo posest v Benetkah, da bi se za stalno naselili v Sudanu, in takrat Bakhita prvič zavrne ukaz. Hoče ostati v Italiji, kjer sta z Mimmino začasno nastanjeni v zavodu za katehumene, ki ga vodijo sestre kanosijanke, medtem ko gospa Michieli ureja družinske zadeve. Njena odločnost izhaja iz spoznanja Boga, edinega resničnega Gospodarja. Ko dobi v dar malo razpelo, v trenutku prepozna Jezusa kot Odrešenika in se mu želi popolnoma izročiti. Po zapletih, ko mora posredovati celo kraljev odposlanec, je odločeno, da lahko sama svobodno odloča o svoji usodi. Postane redovnica in zares srečna, kar je tudi pomen besede Bakhita v arabščini, imena, ki so ji ga nadeli ugrabitelji. Po rokah beneškega patriarha Domenica Agostinija prejme 9. januarja 1890 sveti krst, birmo in prvo sveto obhajilo. Dobi ime Jožefina, Marjeta in Fortunata. Na praznik Brezmadežne šest let kasneje naredi redovne zaobljube in postane Kristusova nevesta. Opravlja ponižna dela v kuhinji, zakristiji in vratarnici. Nekaj let preživi tako, da veliko potuje po hišah reda, da bi prebujala misijonarskega duha. Nato je premeščena v Schio, kjer ostane do konca zemeljskega življenja. 8. februarja 1947 jo Gospod pokliče k sebi in vse njene žrtve nagradi z večno srečo.

Sveta Jožefina Bakhita je velik dar za Cerkev. Blažena postane leta 1993, svetnica pa v jubilejnem letu 2000. Od takrat jo omenjajo vsi trije papeži do danes, kar kaže na njeno aktualnost v vseh časih. Je svetnica upanja, zavetnica Afrike in žrtev trgovine z ljudmi. Sporočilo, ki ga prinaša v današnji svet, je dragoceno: odpustiti vsem, tudi tistim, ki so nas prizadeli, saj Bog ljubi tudi njih, ki so ne le grešniki, ampak obenem žrtve lastnega greha. Sveta Bakhita nas uči, da moramo Boga iskati in se ne smemo zadovoljiti le z zunanjimi izrazi vere, temveč odriniti na globoko. Šele v Bogu bomo našli popolno izpolnitev hrepenenja, ki ga čuti vsaka duša.

V Ivančni Gorici se v župnijski cerkvi svetega Jožefa nahaja relikvija svete Bakhite. Navzoča je med nami po koščku svoje kosti in nam kliče: "Ne bojte se, molim za vas." Ko je bila še živa je pred smrtjo obljubila, da bo v nebesih močna in bo za nas pridobila veliko milosti. Največja za slovenski narod bi bila, da bi brat odpustil bratu, se spravil z njim in osvobodil svoje srce za ljubezen do Boga. Le resnica nas bo osvobodila – kjer je sloga, tam Bog daje svoj blagoslov. Sveta Bakhita prihaja med nas kot učiteljica molitve, prijateljica v stiki in močna priprošnjica. S svojim spoznanjem svetega Troedinega Boga nas želi spremljati in opogumljati, ko v preizkušnjah, s katerimi se soočamo, iščemo globlji smisel dogodkov, ki so nam včasih nerazumljivi. Govori nam, da je tisto, kar imamo za ovire priložnost, da se Bogu še bolj zaupno približujemo, saj je vse, kar od njega prihaja dobro. Sveta Bakhita je dopustila Svetemu Duhu, da jo oblikuje po Božji podobi, zato je bila polna njegovih darov, ki so rodili obilen sad. Sprejmimo v svoja srca sporočilo njene svetosti in bo Bog tudi v naših življenjih lahko storil čudeže in nas naredil za znamenja svoje ljubezni našim bližnjim in celemu svetu.

Dne 8. februarja bo v Ivančni Gorici ob 10. uri slovesna sveta maša. Gost bo pater Tomaž Podobnik, jezuit pri svetem Jožefu v Ljubljani, ki bo s svojo prodorno mislijo in besedo poskušal osvetliti lik svete Jožefine Bakhite. Ob tej priložnosti bo izšla tudi prva knjiga v slovenščini o tej svetnici z naslovom Od sužnosti do svetosti. Poleg prevoda dnevnika, ki ga je sama narekovala sosestri, vsebuje še štiri poglavja. Navaja besede treh papežev: svetega Janeza Pavla II., Benedikta XVI. in sedanjega papeža Frančiška, ki jo postavljajo za svetel zgled na poti vere v današnjem času. Ta prinaša nove oblike suženjstva, katerega značilnosti niso več verige, ampak izkoriščanje človeka po človeku. Opisana je duhovnost reda, ki mu je pripadala (Hčere Božje ljubezni) in molitve, ki so ji posvečene. Navedeni so čudeži in uslišanja, ki so se zgodili na njeno priprošnjo, kar potrjuje njene besede: "V nebesih bom močna in bom za vse pridobila veliko milosti." Velika spodbuda za obnovljeno gorečnost v našem osebnem prizadevanju na poti sve­tosti so tudi razmišljanja slovenskih duhovnikov, ki poglabljajo naše razumeva­nje Bakhitine svetosti in osvetljujejo njene mnogotere vidike. Bogato slikovno gradivo dopolni in zaokroži predstavitev. Ko bi le bila naša srca dovolj odprta za sporočilo, ki ga vsak trenutek njenega življenja prinaša človeku, oropanemu svobode Božjega otroka! Naj bo knjiga Od sužnosti do svetosti svetilnik v teh temnih časih, ko na viharnem morju sodobnega sveta težko najdemo pravo smer, da bi krhko barko našega življenja varno privedli v miren pristan, ko duša v večnem zrenju Boga doseže končno srečo. Zaupajmo svetnici, ki goduje na slovenski kulturni praznik in je za najvišje merilo kulture postavila to, kar je edino zveličavno in odrešujoče – ljubezen do Boga.

Bogoslužje v Ivančni Gorici na god svete Bakhite bo milostni dogodek in vsi ste povabljeni, da se ga udeležite. Končal se bo z blagoslovom z relikvijo. Naj Božje delovanje po sveti Bakhiti doseže vsa srca in jih odpre za milosti, ki jih je Bog vsakomur namenil za njegovo zveličanje.

 

Besedilo je posredoval župnik Jurij Zadnik iz Ivančne Gorice, ki je na voljo za dodatne informacije po tel. št. 01/787–73–25, GSM: 041/693–535 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].