6. Kozarjev pohod

21.6.2015 Stanjevci - Martinje Kultura, Nova evangelizacija, Romanje, Škofija Murska Sobota
Udeleženci 6. Kozarjevega pohoda pred cerkvijo sv. Ane v Boreči Udeleženci 6. Kozarjevega pohoda pred cerkvijo sv. Ane v Boreči

Župnija Odranci je v nedeljo, 21. junija 2015, pripravila 6. Kozarjev pohod.

Šesti Kozarjev pohod je potekal od Stanjevec do Martinja, po poti, po kateri je msgr. Lojze Kozar odhajal na vlak in v svet, k ljudem, katerim je služil kot duhovnik. Pohod se je začel v dvorani kulturnega doma v Stanjevcih, kjer je pohodnike pričakal in nagovoril župan Občine Gornji Petrovci g. Franc Šlihthuber. Predstavil je občino, kraje in ljudi, ki tam živijo, in skrb občinskega vodstva za dobro počutje ljudi. Pohodnike je pozdravil tudi predstavnik stanjevskega pohodniškega društva.

Naslednja postaja je bila pri kapeli v Stanjevcih, kjer je bila sveta maša, pri kateri so sodelovali pohodniki s petjem, branjem in prinašanjem spominskih darov. Pohodniki so prinesli kovček kot znamenje duhovnega in kulturnega bogastva, ki nam ga je zapustil msgr. Lojze Kozar. Drugo znamenje je bila lokomotiva, ki smo ji na posameznih postajah dodajali kolesa z napisi krajev, kjer je msgr. Lojze Kozar živel. Pohodniki so na posameznih postajah sodelovali v nagradni igri, ki je seveda bila vsebinsko povezana z življenjem msgr. Lojzeta Kozarja.

Na poti od Stanjevec do Martinja smo se ustavili v cerkvi sv. Ane v Boreči, kjer je msgr. Lojze Kozar pred 79 leti daroval novo mašo, pri izviru hladne vode v Boreči, na Kozarjevi domačiji v Martinju, v Srebrni ali Camplinovi hiši, v kapeli Srca Jezusovega in Srca Marijinega v Martinju, ki jo je msgr. Lojze Kozar pomagal graditi, in na Srebrnem bregu, tretjem najvišjem vrhu v Prekmurju, ki ga je msgr. Lojze Kozar pogosto opisoval v svojih literarnih delih. Na Kozarjevi domačiji so se pohodniki zahvalili sorodnikom msgr. Lojzeta Kozarja, ki vsako leto sodelujejo pri izvedbi pohoda in so tudi tokrat pohodnike sprejeli s prijetnim okrepčilom. Obenem so čestitali sedanjemu odranskemu župniku ob njegovem godu in mu podarili kovček z opremo za sveto mašo. Pohod se je končal pri športnem centru v Martinju s prijetnim okrepčilom, s podelitvijo nagrad finalistom ter s podelitvijo »Kozarjevega kufra«, spominskega darila vsem udeležencem.

FOTOGRAFIJE

 

Besedilo in foto: Odbor za romarske dejavnosti župnije Odranci

Več informacij: Pastoralna služba škofije Murska Sobota, e-naslov: [email protected]