6. dan Ad limina: slovesna sveta maša v baziliki sv. Petra v Rimu

3.3.2018 Rim in Vatikan Ad limina 2018, Kardinal Rode, Romanje, SŠK
Pod glavnim oltarjem bazilike svetega Petra v Rimu je shranjeno telo apostola Petra - Foto: Blaž Lapanja za: SŠK Pod glavnim oltarjem bazilike svetega Petra v Rimu je shranjeno telo apostola Petra - Foto: Blaž Lapanja za: SŠK

Slovenski škofje bodo sklenili obisk Ad limina Apostolorum s slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Rimu.

Somaševanje škofov in duhovnikov ob 9.30 bo v baziliki (pri oltarju ob katedri) vodil nj. em. kard. Franc Rode. Pri maši bodo sodelovali Slovenci, ki živijo v Rimu, ter romarji iz Slovenije.

S slovesno liturgijo bodo škofje sklenili obisk Ad limina Apostolorum na grobovih apostolov, ki ni samo pravno-administrativni dogodek, temveč bogoslužno dejanje in srečanje krajevnih Cerkva z naslednikom apostola Petra. Prvi obisk Ad limina je opisan že v Svetem pismu, ko apostol Pavel v pismu Galačanom piše: »Pozneje sem po treh letih šel v Jeruzalem, da bi se spoznal s Kefom (Petrom), in pri njem sem ostal petnajst dni« (Gal 1,18).

Pod glavnim oltarjem bazilike svetega Petra v Rimu je shranjeno telo apostola Petra, v kripti cerkve pa so pokopani tudi mnogi papeži, vladarji ter kardinali. Gradnja sedanje bazilike se je začela 18. aprila 1506 in končala leta 1626. Čeprav je bazilika sv. Petra največja katoliška cerkev, je rimska stolna cerkev, najstarejša krščanska bazilika in s tem sedež rimskega škofa bazilika sv. Janeza v Lateranu.