53. študijski dnevi Draga

Letošnji 53. študijski dnevi Draga bodo potekali od 31. avgusta do 2. septembra 2018 v parku Finžgarjevega doma na Opčinah, so sporočili iz Slovenske prosvete. Teme Drage bodo v znamenju 100. obletnice smrti Ivana Cankarja. Predavatelji bodo Erika Jazbar, Aleš Šteger, Imre Jerebic, Lojze Peterle in Bernard Nežmah.

Slovenska prosveta je organizacija, ki združuje slovenska katoliška prosvetna in kulturna društva na Tržaškem. S prireditvijo bo tudi obeležila 70 let svojega obstoja. 100. obletnico smrti Ivana Cankarja pa bo obeležila tako, da bodo vse teme Drage v duhu Cankarjeve prepričane pripadnosti ideji pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti.

V duhu Cankarjeve misli
Sto let po Cankarjevi smrti so njegove misli za socialno pravičnost ter kritike na račun slovenske družbe in njene zakoreninjenosti v malomeščanstvu še vedno aktualne in poučne. Proti koncu prve svetovne vojne in obenem proti koncu svojega življenja je govoril o pomenu kulture in kulturne rasti za razvoj naroda. Kljub nezaslišanemu nasilju in pomanjkanju, ki mu je bil priča zaradi svetovnega spopada, je enega svojih zadnjih govorov zaključil z besedami, ki smo jih izbrali kot geslo letošnjih študijskih dnevov. Mi mu sledimo, zato tudi mi verjamemo, da bo edino kultura reševala obstoj in civilizacijski razmah slovenskega naroda v vseh njegovih razsežnostih, v matici, zamejstvu in zdomstvu. Tako so vse teme Drage 2018 v duhu Cankarjeve prepričane pripadnosti ideji pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti. Vmes bo tudi prostor za prijateljsko sodoživljanje sedemdesetletnice Slovenske prosvete in njenih članic.

PROGRAM
petek, 31. avgusta, ob 16.30: Erika Jazbar: PLURALIZEM PO SLOVENSKO
sobota, 1. septembra, ob 16.30: Aleš Šteger: MISLITE MEJE; ob 20 uri: Akademija ob 70-letnici Slovenske prosvete
nedelja, 2.septembra, ob 9. uri: sveta maša,ki jo bo za udeležence Drage daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Pel bo zbor Sv. Jerneja z Opčin pod vodstvom Janka Bana
Ob 10.30: Imre Jerebic in Lojze Peterle: KAKO REŠEVATI SOCIALNE PROBLEME V SLOVENIJI
Ob 15.30: slovesna podelitev 7. Peterlinove nagrade
Predstavitev knjige Darke Zvonar Predan Boris Pahor - najini pogovori
Ob 16. uri: Bernard Nežmah: NOVA SLOVENSKA POLITIKA

Vir: Radio Ognjišče