5. slovensko-hrvaško romanje v Ludbreg pri Varaždinu

6.9.2014 ob 11:00 Ludbreg, Hrvaška Srečanje, SŠK, Zamejci in izseljenci
Relikvija presvete Jezusove Krvi v Ludbregu - Foto: Radio Ognjišče Relikvija presvete Jezusove Krvi v Ludbregu - Foto: Radio Ognjišče

V svetišču Predragocene Kristusove krvi v Ludbregu pri Varaždinu na Hrvaškem bo v soboto, 6. in v nedeljo, 7. septembra 2014, potekalo 5. slovensko-hrvaško srečanje pod geslom: Blagoslovljeni kelih je udeležba pri Kristusovi krvi.

 

Duhovni program in maša

Duhovno-molitveni program se bo začel v soboto, 6. septembra 2014, ob 10.00, ob 10.50 pa bo procesija. Slovesna maša se bo začela ob 11.00. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić. Pridigal bo celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, zbrane pa bo pozdravil tudi predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan. S petjem bo med drugimi sodeloval mešani cerkveni pevski zbor iz Odrancev. V nedeljo, 7. septembra 2014, bo ob 10.45 procesija, ob 11.00 pa sveta maša, ki jo bo daroval zadarski nadškof in predsednik Hrvaške škofovske konference msgr. Želimir Puljić.

 

Zgodovina in pomen slovensko-hrvaških romanj

V okviru priprav na Srednjeevropski katoliški shod (SREKS), ki je potekal od 21. do 23. maja 2004, v Mariazellu (Marijinem Celju) v Avstriji, so slovenski in hrvaški verniki sklenili, da se bodo katoličani tudi v prihodnje srečevali vsaki dve leti in sicer izmenoma enkrat na Hrvaškem in drugič v Sloveniji. Prvo hrvaško-slovensko srečanje je potekalo 30. avgusta 2003 v Mariji Bistrici na Hrvaškem, drugo 24. septembra 2005 na Brezjah, tretje tovrstno srečanje je bilo 18. avgusta 2007 na Trsatu, četrto pa 2. julija 2011 na Ptujski Gori.

Udeležba slovenskih in hrvaških vernikov je bila doslej vedno velika, kar na simbolni ravni pomeni, da oba naroda v občestvo povezujejo skupna vera, molitev in ljubezen do nebeške matere Marije. Razlike ne delijo, temveč bogatijo. Naroda, ki ju povezujejo geografska in zgodovinska bližina ter krščanske korenine, tudi na tovrsten način rasteta v prizadevanjih za skupno dobro.

 

Romarsko središča presvete Jezusove Krvi v Ludbregu

V mestecu Ludbreg, v kapeli grofov Batthyany na Hrvaškem, je leta 1411 med mašo duhovnik podvomil v resnično Jezusovo navzočnost pod podobama kruha in vina. Takoj po spremenjenju se je vino spremenilo v kri. Duhovnik je posodico s krvjo dal vzidati v glavni oltar in je šele pred svojo smrtjo razodel čudežni dogodek. Takoj so začeli prihajati številni romarji. Te relikvije so bile pozneje nekaj let v Rimu. Papež Leon X. jih je večkrat v procesiji nosil po mestu. Leta 1513 je izdal posebno bulo, s katero je dovolil javno češčenje. Relikvije so vrnili na Hrvaško. Posebna komisija, ki se je 1500 sestala v Ludbregu, je ugotovila, da se je v zvezi z relikvijami zgodilo več čudežnih ozdravljenj.