42. katehetski simpozij z naslovom Pravičen in ljubeč katehet

6.2.2012 Cerkev na Slovenskem: Celje, Mirenski grad, Kančevci in Sveti Duh Cerkev v Sloveniji, Izobraževanje , Kateheza

Poročilo o simpoziju

Slovenski katehetski urad (SKU) pripravlja katehetski simpozij z naslovom Pravičen in ljubeč katehet, ki bo od 12. do 17. februarja 2012 potekal pri Sv. Jožefu v Celju, od 26. februarja do 2. marca 2012 v Gnidovčevem domu na Mirenskem gradu, krajši obliki pa od 19. do 22. februarja 2012 v Domu duhovnosti Kančevci in od 4. do 7. marca 2012 v Hiši kruha pri Svetem Duhu pri Škofji Loki. Voditelji simpozija bodo: na Mirenskem gradu msgr. Slavko Rebec, v Celju g. Miha Herman, v Kančevcih dr. Franc Zorec, pri Svetem Duhu pa dr. Tadej Stegu.

Katehetski simpozij, ki bo letos potekal 42. leto zapored, je namenjen katehetom, katehistom in katehistinjam, ki so poklicani, da katehetsko poslanstvo krepijo in poglabljajo tudi z rednim usposabljanjem in izobraževanjem. Program simpozija se vsako leto sooča s konkretnimi znamenji časa in odgovarja na sodobne katehetske izzive. Odzivi udeležencev kažejo, da spoznanja in izkušnje, ki jih pridobijo na simpoziju, uspešno prenašajo v prakso oziroma konkretno poučevanje verouka.

Na tokratnem simpoziju se bodo v dopoldanskem delu zvrstila predavanja, katerih tematika se navezuje na smernice pastoralnega leta, posvečenega pravičnosti v ljubezni. Predavatelji bodo spregovorili o biblično-hermenevtičnih izhodiščih oznanila pravičnosti v ljubezni, katehetovem notranjem boju za pravično ljubezen, družbenem nauku Cerkve, njegovem posredovanju različnim skupinam naslovljencev, vlogi kristjana in kateheze v sodobni družbi. Popoldanski del bo namenjen delavnicam, ki se bodo osredotočile na katehezo odraslih, teologijo telesa, svetopisemske urice za najmlajše, katekizem za mlade in udeležence seznanile z različnimi civilnimi pobudami, ki družbeni nauk Cerkve udejanjajo sredi sveta. Čas bo namenjen tudi izmenjavi izkušenj in druženju.

Predavatelji in naslovi predavanj:

  • dr. Maksimilijan Matjaž: Od besede k osebi do odnosa. Ali: Ljubezen je izpolnitev postave
  • dr. p. Viljem Lovše DJ: Katehetov notranji duhovni boj za pravično ljubezen
  • dr. Ivan Janez Štuhec: Družbeni nauk Cerkve ter vloga kristjana in kateheze v sodobni družbi
  • dr. Andrej Marko Poznič: Družbeni nauk Cerkve v katoliškem vzgojnem drevesu
  • mag. s. Majda Pangeršič HMP: Kateheza v luči odnosa

Dnevni red in dodatne informacije dobite na sedežu Slovenskega katehetskega urada, Poljanska cesta 2, 1000 Ljubljana; tel.: 01/434–72–88, e-pošta: [email protected]; spletna stran http://sku.rkc.si/.